Piratismilaki käytännössä: Kymmenien miljoonien satsaukset johtivat 150 euron sakkoihin

Manu Pitkänen
15. syyskuuta, 2012 13:22

Ranskassa otettiin muutama vuosi takaperin käyttöön niin sanottu kolmen hudin laki, jonka mukaan verkossa tekijänoikeusloukkauksista kolmesti kiinni jääneiden verkkoyhteys voidaan katkaista. Perässä tulee luonnollisesti myös vahingonkorvausvaatimus syylliselle.
Järjestelmää ylläpitää Hadopi-niminen organisaatio, joka pitää huolen että verkossa "töhöileviä" huomautetaan kirjeitse lainvastaisesta toiminnasta. Hadopin omien tilastojen perusteella vain harvoin on tarpeen huomauttaa ranskalaisia kolmannen kerran. Kenenkään verkkoyhteyttä ei ole vielä jouduttu katkaisemaan to-rikkomusten vuoksi.
Nyt on sen sijaan annettu ensimmäinen sakko. Kymmeniä miljoonia euroja syönyt järjestelmä onnistui langettamaan 40-vuotiaalle miehelle 150 euron sakon. Tässäkin tapauksessa mies todettiin syyttömäksi -- rangaistus tuli välinpitämättömyydestä. Miehen pelasti hänen tuleva ex-vaimo, joka myönsi olevansa syyllinen Rihannan musiikin luvattomaan lataamiseen. Musiikki ladattiin miehen omistamalla verkkoyhteydellä.
Suomessakin on ehdotettu otettavaksi käyttöön ranskalaista kolmen hudin mallia. Ranskan esimerkki todistaa käytännössä kuinka kallis ja tehoton järjestelmä on. Ranskan nykyinen kulttuuriministerikin on ymmärtänyt tämän ja haluaa leikata rajusti Hadopin budjettia.

Lue myös nämä
Tägit
Ranska TTVK kolmen hudin laki
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.