Tekijänoikeusjärjestöt haluavat kerätä hyvitysmaksun Yle-veron yhteydessä

Manu Pitkänen
30. toukokuuta, 2012 11:35

Teosto, Musiikintuottajat (IFPI), Sanoma Entertainment ja Nokia kannattavat uutta hyvitysmaksumallia, jossa yksityisestä kopioinnista aiheutuvat vahingot korvataan Yle-veron yhteydessä kerätyllä ylimääräisellä maksulla (lehdistötiedote).
Nykyiselle tallennusalustapohjaiseen hyvitysmaksujärjestelmälle on haettu vaihtoehtoista mallia jo jonkin aikaa. Asiaa tuumailtiin melko tarkkaan vuosi sitten julkaistussa Wessbergin muistiossa, jossa ehdotettiin laajakaistayhteyksistä perittävää veroluonteista maksua (n. 7 euroa vuodessa).
Asiaa mietittiin myös Markus Leikolan selvityksessä, jossa ehdotettiin nykyisen järjestelmän laajentamista verkon sisältöpalveluihin (kuten pilvipalveluihin). Sekä Wessberg että Leikola pohtivat budjettirahoitusta, mutta kummassakaan se ei noussut ensisijaiseksi vaihtoehdoksi.
Tekijänoikeusjärjestöjen, Sanoman ja Nokian kannattama Yle-vero-malli ei ole varsinaisesti mikään uusi ehdotus, mutta sen toteutusta pidettiin esimerkiksi Leikolan selvityksessä poliittisesti hankalana. Hyvitysmaksun suuruus joudutaan tässä mallissa päättämään poliittisesti.
Päivitys. MikroPC:n käsiinsä saaman Sanoman muistion mukaan yllä mainitut tahot ovat liukuvan kaksipistemallin takana, jossa veronmaksajilta kerättävä maksu kasvaisi vuosittain 0,7 eurosta (vuonna 2013) 2,5 euroon, minkä yhteydessä tallennemaksu poistuisi käytöstä porrastetusti.
MikroPC:n mukaan muistiossa todetaan myös, että "koska hyvitysmaksu on nähtävä yleisenä kulttuuritukena, tulisi varat tähän ensisijaisesti osoittaa valtion budjettivaroista".
Päivitys Toisin kuin MikroPC väittää, kyse ei ole salaisesta muistiosta vaan Sanoman kommentti Leikolan selvitykseen, mikä on luettavissa täältä.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia YLE hyvitysmaksu Teosto IFPI Sanoma Yle-vero
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.