AMD aloittaa seuraavan sukupolven FX-prosessorien tuotannon kesällä

Panu Roivas
25. toukokuuta, 2012 16:12

AMD julkaisi vastikään mobiilipuolen Trinity APU-suorittimet, mutta työpöytämalleja joudutaan vielä odottamaan elokuulle. Heikosti menestyneen Bulldozerin seuraajaa odotellaan myös aikaisintaan vuoden lopulle, tuotannon käynnistyessä viimeisimpien tietojen mukaan kesällä.
AMD tulee korvaamaan nykyiset FX-sarjan Bulldorer-arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit uusilla Vishera-koodinimen alla kulkevilla suorittimilla, jotka käyttävät samoja Bulldozerista hiottuja Piledriver-ytimiä kuin Trinity. Piledriver tuo mukanaan parannusta IPC-suorituskykyyn parhaimmillaan 15%, ja lisäksi mukana on myös tehonkulutukseen liittyviä parannuksia, joita nähtiin jo Trinityn arvostelussa. Vishera-suorittimet käyvät myös nykyisiin AM3+-emolevyihin.

Vishera auttanee AMD:tä pitämään kiinni markkinaosuuksistaan perinteisissä työpöytäsuorittimissa, mutta AMD:n antamien suorituskykyarvioiden mukaan se tuskin kykenee kilpailemaan ensi vuonna Intelin Haswellin kanssa sen paremmin kuin Bulldozer pystyy vastaamaan Ivy Bridgelle. Huhujen mukaan AMD:ltä kestäisi ainakin Steamrolleriin asti kunnes se ehtisi kunnolla saavuttamaan Intelin etumatkaa CPU-suorituskyvyssä.
Toisaalta AMD on samaan aikaan kehittämässä HSA-arkkitehtuuriaan, jossa on tarkoitus hyödyntää APU-piirien näytönohjainta osaan suorittimen tehtävistä. Näin ollen AMD saattaa jossain vaiheessa hylätä kokonaan ilman integroitua näytönohjainta varustettujen työpöytäsuorittiminen tuotannon. Toistaiseksi AMD aikoo kuitenkin käyttää uusia CPU-arkkitehtuureja ensimmäisenä APU-piireissä, kuten Piledriver-ytimet Trinityssä, mutta myöhemmin julkaistavissa työpöytäversioissa Piledriver-ytimiä on vielä jatkokehitelty tehokkaammiksi.

Lue myös nämä
Tägit
AMD Bulldozer Haswell Vishera Piledriver
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.