Japanilaistutkijat hyödynsivät langattomassa tiedonsiirrossa terahertsin taajuuskaistaa

Teemu Laitila
17. toukokuuta, 2012 15:32

Tokion yliopiston tutkijaryhmä on kertoo onnistuneensa siirtämään tietoa kolmen gigabitin sekuntivauhdilla käyttäen jopa kolmeen terahertsiin yltävää taajuutta. Tutkijoiden kehittämä pienikokoinen antenni kykenee hyödyntämään taajuuksia 300 GHz:n ja 3 THz:n välillä.
Raportoitu koe oli vasta ensimmäisiä testikertoja ja tutkijat epäilevät pystyvänsä nostamaan nopeuden jopa 100 gigabittiin sekunnissa. Koe suoritettiin uudenlaisella antennilla, joka kyseisessä tapauksessa toimi 542 GHz:n taajuudella.
Nykyisin nopein (mutta vielä epävirallinen) WiFi-standardi on IEEE 802.11ac, joka saavuttaa teoriassa enintään 1,3 Gbps nopeuden käyttäen 5 GHz:n taajuuskaistaa. Terahertsiluokassa toimivaan WiFi-tekniikkaan on vielä pitkä matka ja korkeat taajuudet tuovat tekniikkaan omat rajoitteensa. Vaikka korkea taajuus kasvattaa teoreettista siirtokapasiteettia merkittävästi, se myös käytännössä rajoittaa toimintasäteen hyvin lyhyelle matkalle (1-3 metriä) ja vaatii näköetäisyyden laitteiden välillä.
ExtremeTech huomioi, että yksi hyvä käyttökohde niin kutsutuille T-säteille voisi olla palvelinkäytössä, jossa sen avulla voitaisiin vähentää fyysisiä liitäntöjä yksiköiden välillä. Tällä hetkellä terahertsin aaltoja käytetään erikoiskuvantamismenetelmissä, kuten lääketieteessä ja turva-alan toteutuksissa. T-säteet eivät juuri lävistä ihoa ja ne ovat monissa tapauksissa turvallisempia käyttää, kuin suuremman tehon omaavat röntgensäteet.

Lue myös nämä
Tägit
tiede WiFi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.