Kaleva: Oulun kaupunki pitää karttadatan suljettuna

Matti Robinson
16. toukokuuta, 2012 13:16

Keskustelu julkisen datan, kuten esimerkiksi verovaroin kustannettujen kartastojen, avaamisesta kansalaisten ja yrityisten avoimeen ja vapaaseen käyttöön on keskusteltu aktiivisesti.
Edelläkävijänä on toiminut Maanmittauslaitos, joka avasi karttansa viime vuoden lopussa. Nyt Oulun kaupunki on ilmoittanut pysyvänsä suljetussa ja maksullisessa datassa.
Oulun kaupungilta kerrotaan Kalevalle, että jatkossakin useimmat kaupungin kartoista saa vain maksua vastaan. Karttatietoja saa jäljennöksinä alkaen kolmen euron hintaan.

Vuositasolla puhutaan parinsadantuhannen euron tulovirroista. Summa voi tuntua pieneltä, mutta meidän toimintamme kannalta kyseessä on merkittävä raha. Sillä katetaan aineiston ja palveluiden tuottamisesta syntyviä kuluja.
Kartastopäällikkö Eero Keski-Oja Kalevalle

Hallitusohjelman periaatepäätös julkisen sektorin tietovarantojen avaamisesta ei siis toteudu vielä kuntatasolla. Tosin valtiovarainministeriön mielipide oli vielä viime vuoden puolella avointa dataa vastaan, sillä esimerkiksi Maanmittauslaitoksen tapauksessa valtio keräsi datan myynnistä noin 1,5 miljoonaa euroa vuodessa.
Myöhemmin ministeriö ilmaisi kuitenkin puoltavansa laajempaa ilmaiskäyttöä, sillä uskottiin, että datan avaamisen seurauksena voi syntyä satojen miljoonien arvosta liiketoimintaa.

Lue myös nämä
Tägit
Oulu Maanmittauslaitos Valtiovarainministeriö Avoin data
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.