Yle: Arhinmäki suhtautuu myönteisesti hyvitysmaksuehdotukseen

Teemu Laitila
12. toukokuuta, 2012 14:50

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki suhtautuu Markus Leikolan ehdotukseen hyvitysmaksujärjestelmän uudistamisesta "periaatteessa myönteisesti". Yle TV1:n Ykkösaamussa vierailleen Arhinmäen mukaan asiasta käytävä keskustelu on kuitenkin saavuttanut sen taloudellista merkitystä suuremmat mittasuhteet.
Leikolan raportissa ehdotetaan yksityisen kopioinnin hyvitysmaksun eli niin kutsutun kasettimaksun laajentamista huomattavasti nykyisestä. Laajenemisen myötä yksittäisiin tuotteisiin ja palveluihin kohdistuva maksurasitus kuitenkin laskisi merkittävästi nykytasoon verrattuna. Ehdotuksessa kaavaillaan maksujen tason asettamista 0,5 ja 1 prosentin välille.
Arhinmäen mukaan on tärkeää turvata kulttuurin tekijöiden toimeentulo. "Vasemmistolaisen poliitikon pitää aina miettiä sitä, että ihmisellä pitää olla oikeus toimeentuloon ja työstä pitää saada kohtuullinen korvaus. Hyvitysmaksu perustuu ajatukseen, että työkseen kulttuuria tekevät saavat korvauksen teostensa kopioinnista", Arhinmäki kommentoi Ylelle.
Nykyisellään keskustelu hyvitysmaksusta on Arhinmäen mukaan johtanut tilanteeseen, jossa kaksi leiriä ei pysty keskustelemaan keskenään ja vuorovaikutus on lähinnä huutelua muurien yli. "Nyt pitää kuitenkin löytää ratkaisu, joka olisi tavallisten kuluttajien kannalta kestävä, mutta takaisi kulttuurin ja taiteen tekijöille toimeentuloa", Arhinmäki painottaa.

Lue myös nämä
Tägit
hyvitysmaksu Paavo Arhinmäki
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.