Effi ei tyytyväinen hyvitysmaksuehdotukseen: "toimii pohjana"

Teemu Laitila
11. toukokuuta, 2012 17:07

Electronic Frontier Finland ry (Effi) pitää Markus Leikolan eilen julkaisemaa ehdotusta hyvitysmaksujärjestelmän uudistuksista lähinnä pohjana, josta järjestelmää voidaan ryhtyä kehittämään eteenpäin. Effi ei voi kannattaa esitystä nykyisessä muodossaan, mutta järjestö kannattaa uudistuksen jatkamista, jotta nykyisen järjestelmän suurimmista epäkohdista päästäisiin eroon.
Effin tiedotteen mukaan järjestelmä ei ole täysin susi ja järjestön varapuheenjohtaja Ville Oksanen löytää siitä myös positiivisia puolia. "Hyvitysmaksussa on kyse poliittisesti päätetystä tulonsiirrosta teknologiasektorilta kulttuurisektorille. Leikolan ehdotus pyrkii toteuttamaan tämän mahdollisimman pienillä sivullisvahingoilla ja onnistuu tässä varsin hyvin", Oksanen toteaa. Oksasen mukaan järjestelmän alle yhden prosentin korvaustaso on niin alhainen, että sen aiheuttamat hintamuutokset tuotteisiin ja palveluihin ovat käytännössä huomaamattomia.
Muita hyviä puoli Effi löytää järjestelmän madaltuvista hallintokustannuksista, aiempaa paremmasta läpinäkyvyyttä sekä taiteellisten alojen kollektiivikorvausten siirtämisestä valtion budjettiin.
Positiivisista puolista huolimatta Effi on yleisesti ottaen pettynyt ehdotukseen. Erityistä kritiikkiä saa verkkopalveluita koskeva sisältö. Effin Ville Oksasen mukaan verkkotallennuspalveluita tulisi kohdella samoin kuin käyttäjän omiakin tallennuslaitteita. "Sillä, sijaitseeko tallentava kovalevy metrin vai kilometrin päässä, ei tulisi olla merkitystä", Oksanen kommentoi.
Lisäksi Leikolan esityksen maininta esimerkiksi painonhallintaan ja liikuntaan liityvien palveluiden liittämisestä maksun piiriin kuullostaa Effissä järjettömältä. "On hyvin vaikea nähdä, mitä tekijänoikeudellista menetystä hyvitysmaksulla korvattaisiin", kommentoi Effin puheenjohtaja Timo Karjalainen.
Effin lisäksi kritiikkiä hyvitysmaksuehdotusta kohtaan ovat tähän mennessä esittäneet FiCom ry sekä teknologiateollisuus.

Lue myös nämä
Tägit
hyvitysmaksu EFFI
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.