Oras Tynkkynen teki kirjallisen kysymyksen DJ-maksuista

Teemu Laitila
27. huhtikuuta, 2012 15:48

Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen on tehnyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen viime viikkoina keskustelua herättäneistä DJ:n lisenssimaksukäytännöistä. Tynkkysen mielestä nykyinen tilanne, jossa julkisesti esitetystä musiikista maksetaan parhaimmillaan neljä tai viisikin kertaa, ei ole esiintyjien kannalta kohtuullinen.
Tynkkysen mukaan vuonna 2005 uudistettu tekijänoikeuslaki ei ota asianmukaisesti huomioon nykyistä tilannetta, jossa digitaalisena ostettu musiikki on noussut suureen suosioon DJ:n sekä peruskuluttajien keskuudessa. Tekijänoikeusjärjestöt tulkitsevat lakia tavalla, joka tekee verkosta ostetun musiikin soittamisesta huomattavasti fyysisiä tallenteita kalliimpaa. "Hankalimpia käytännöt ovat DJ:iden valtaenemmistölle, joka soittaa musiikkia sivutoimisesti tai harrastuspohjalta", Tynkkynen kirjoittaa blogissaan.
Nykyisen käytännön epäkohdiksi Tynkkynen listaa muun muassa moninkertaiset maksut. Kappaleista maksetaan niiden ostovaiheessa, poltettaessa digitaalisena ostettua musiikkia cd-levyille (joista on niistäkin maksettu jo hyvitysmaksu), julkisesta esittämisestä maksetaan korvauksia sekä Gramexille että Teostolle ja myös ravintola tai klubi maksaa musiikin esittämisoikeudesta 5 000 - 10 000 euroa vuodessa.
Moninkertaisten maksujen lisäksi nykyjärjestelmässä korvaukset harvemmin osuvat niille artisteille, joiden musiikkia DJ on keikoillaan soittanut. Tekijänoikeusjärjestöt jakavat artistikorvauksia pitkälti radiosoiton perusteella, eli pienempien artistien soitosta maksetut korvaukset valuvat jo ennestään hyvin radiosoittoaikaa saavien artistien taskuun.
Tynkkynen nostaa esiin suomalaisen lainsäädännön teknologianeutraaliuden periaatteen, jonka mukaan esimerkiksi sananavapauttaan voi käyttää yhtäläisesti niin paperille painettuna kuin bloginkin välityksellä. Tynkkynen perää samaa periaatetta tekijänoikeuslainsäädäntöön, jossa fyysisten tai digitaalisten tallenteiden eri kohtelulle ei pitäisi olla perusteita.

Lue myös nämä
Tägit
DJ tekijänoikeus Teosto Gramex
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.