Nvidia tyytymätön TSMC:n piirituotantoon - etsii vaihtoehtoja muualta

Panu Roivas
18. huhtikuuta, 2012 11:48

Nvidian ja sen näytönohjainpiirejä valmistava Taiwan Semiconductor (TSMC) ovat olleet napit vastakkain sitten 40 nm Fermin myöhästyttyä, ja viimeisimpien uutisten perusteella Nvidia uskoo tulevaisuudessa tarpeelliseksi etsiä vaihtoehtoisia puolijohdetehtaita joissa valmistaa Nvidian piirejä.
Taustalla Nvidian tyytymättömyydessä nykytilanteeseen on TSMC:n muuttunut käytäntö, jonka mukaan se ei enää myy Nvidialle tai AMD:lle piirejä pelkästään toimivien piirien määrän perusteella, vaan per piikiekko, riippumatta piirien toimivuudesta. Lisäksi TSMC on myös nostanut piikiekkojen hintoja, mikä selittänee myös osan kohonneista näytönohjainten hinnoista. Vaikka 40 nm Fermi olikin pettymys Nvidialle TSMC:n prosessin ongelmien takia, kustannukset ohjautuivat TSMC:lle. Jatkossa maksumiehenä toimivat TSMC:n asiakkaat.


Extremetech-verkkosivusto on saanut käsiinsä Nvidian diasarjan, jossa Nvidia selittää kuinka TSMC:n tulevaisuuden tuotantoprosessit eivät tule olemaan Nvidialle kannattavia, sillä vaikka uudet prosessit tuovat kaivattua lisätehoa, ne eivät tiputa hintoja juuri ollenkaan verrattuna aikaisempiin tuotantoprosesseihin. Esimerkiksi 20 nm prosessin odotetaan olevan tuotantokypsä vasta 2015, jolloin se saavuttaa saman hintatason kuin nykyinen 28 nm prosessi.


Nvidian esitys on selvä merkki sen tyytymättömyydestä TSMC:n ratkaisuun siirtää kustannuksia asiakkailleen, tehden Nvidian tilanteesta tukalan. Nvidia toivoo TSMC:n ottavan jatkossa enemmän vastuuta yritysten välisessä yhteistyössä, ja patistaa muun muassa siirtymään 450 mm piikiekkojen valmistukseen suunniteltua aikaisemmin tiputtaakseen nousevia piirikustannuksia.


Näillä näkymin TSMC ei ole kuitenkaan erityisen halukas taipumaan Nvidian vaatimuksiin, ja 450 mm piikiekot ovat toistaiseksi tulossa käyttöön vasta 2015. TSMC:n johtoasema 28 nm piirien toimittajana on tällä hetkellä selvä, ja ainoastaan Intel on tällä hetkellä sitä edellä. Tunnetusti Intel ei kuitenkaan tarjoa prosessietuaan kilpailijoille, kaikista vähiten sitä parjanneelle Nvidialle. Lisäksi TSMC:llä riittää asiakkaita 28 nm prosessille enemmän kuin mitä se pystyy niitä tällä hetkellä toimittamaan, sillä AMD:n ja Nvidian lisäksi mobiilipiirien valmistajat, kuten Qualcomm ja Apple, hyödyntävät TSMC:n 28 nm prosessia.
Viimeisimpien uutisten mukaan Qualcomm ja Nvidia ovat kuitenkin etsimässä ahkerasti vaihtoehtoja TSMC:lle, sillä sen ei odoteta täyttävän 28 nm kysyntää ennen vuotta 2013. Tällä hetkellä vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole kovin montaa, sillä lähimpänä TSMC:n 28 nm tuotantoa lienee vain AMD:stä irrotettu Globalfoundries ja sen kanssa yhteistyötä tekevä Samsung.
Kuluttajalle TSMC:n prosessien kallistuminen ja kilpailijoiden puute tulee heijastumaan tuotteiden entistä korkeampina hintoina jatkossa, ellei asiaan saada jonkinlaista ratkaisua. Prosessien pienentyessä kustannukset tulevat kuitenkin nousemaan ja sitä myöten jatkossa lisätehosta joutunee maksamaan entistä enemmän, ja nykyiset AMD:n ja Nvidian näytönohjainten korkeat hinnat ovat vasta alkusoittoa tulevalle.

Lue myös nämä
Tägit
NVIDIA TSMC 28 nm
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.