Mozilla demosi videokeskustelua avoimilla standardeilla

Teemu Laitila
9. huhtikuuta, 2012 18:41

Selainvalmistaja Mozilla on julkaissut ensimmäisen demon avoimiin standardeihin perustuvasta videokeskustelusovelluksesta. Videokeskustelu on toteutettu Web Real Time Communication -standardilla (WebRTC), joka pyrkii tuomaan reaaliaikaisen videon ja äänen nettiin ilman lisäosia.
Vaikka WebRTC-standardi on vielä työn alla, osia siitä on jo toteutettu ainakin selainten kehitysversioissa. Mozillan kehittäjien mukaan WebRTC-tuki pyritään saamaan Firefoxin pääasialliseen kehitysversioon muutaman kuukauden aikajänteellä. Myös Google on jo tuonut Chrome-selaimensa kehitysversioon esimerkiksi tuen käyttäjän web-kameran käytölle.
Asiasta raportoivan Ars Technican mukaan standardin taustalla oleva tekniikka on alun perin Global IP Solutions -yrityksen kehittämää. Google osti yrityksen vuonna 2010 ja julkaisi tekniikan lähdekoodit BSD-lisenssillä nopeuttaakseen standardien syntymistä. WebRTC-tekniikalla voidaan käyttää esimerkiksi kameroita pelkän HTML- ja JavaScript-tekniikan avulla ja lähettää videokuvaa käyttäjien välillä P2P-tekniikalla.
Standardi on vielä pahasti keskeneräinen, mutta määritysten valmistuessa sillä on hyvä mahdollisuus korvata nykyiset lisäosiin ja suljettuihin tekniikoihin perustuvat videokeskustelusovellukset.

Lue myös nämä
Tägit
Firefox Mozilla videopuhelu HTML5 WebRTC
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.