Yhä useampi EU-maa laittanut ACTA:n jäihin

Teemu Laitila
15. helmikuuta, 2012 16:21

Viime aikoina otsikoissa olleen tuoteväärennöksiin ja myös nettipiratismiin puuttuvan ACTA-sopimuksen läpimeno Euroopassa näyttää yhä hankalammalta. Useat EU-maat ovat ilmoittaneet laittavansa sopimuksen ratifioinnin jäihin siihen saakka, kunnes EU:ssa saadaan muodostettua yhteinen kanta asiaan.
Viimeisimpinä aikalisän ottamisesta ratifiointiprosessiin ovat ilmoittaneet Bulgaria ja Hollanti. Hollannissa lainsäätäjät haluavat arvioida sopimuksen vaikutuksia Internetin käyttäjien yksityisyydelle. Bulgariassa talous- ja energiaministeri Traicho Traikov on ilmaissut skeptisyytensä sopimuksen tehosta. "En usko siihen, että digiajalle sopeutumatonta teollisuudenalaa tuetaan rangaistuksia koventamalla eikä markkinoiden kautta", Traikov kommentoi.
Aiemmin myös Tsekki, Puola ja Latvia ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä ratifioinnin. Saksa ja Slovakia eivät ole edes allekirjoittaneet sopimusta.
Sopimuksen eteneminen EU-maissa on siis käytännössä jäissä. Ratifioinnin keskeyttäneet maat ovat ilmoittaneet, että prosessia ei tulla viemään eteenpäin ennen kuin EU:ssa löydetään asiaan yksimielisyys.
Vaikka ACTA-sopimus ei vaatisikaan EU-mailta muutoksia lainsäädäntöön, sopimusta on kritisoitu voimakkaasti sen salamyhkäisestä valmisteluprosessista. Kansalaisjärjestöt kuten Suomen Effi pelkäävät sopimuksen vahvistavan nykyisen tekijänoikeuden käytännöt siten, että niiden muuttaminen kansallisella tasolla tulee olemaan tulevaisuudessa mahdotonta.

Lue myös nämä
Tägit
EU acta
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.