Mielipide: Älytelevisiot tulevat syrjäyttämään pelikonsolit

Manu Pitkänen
14. tammikuuta, 2012 13:40

CES-messut tarjoili jälleen kerran mielenkiintoisia näytteitä siitä mitä elektroniikkavalmistajat aikovat tuoda markkinoille lähitulevaisuudessa. Ehkä mielenkiintoisinta antia ovat olleet televisiovalmistajien uudet mallit, joissa ollaan aidosti revitelty television ominaisuuksia uusille vesille.
Tässä artikkelissa pohditaan millaisille vesille televisiot ovat laitteina purjehtimassa.

Televisiot tietokoneistuvat


Lenovon K91:n ja Samsungin uudet Super OLED -televisiot ovat malliesimerkkejä siitä, että televisioihin on tulossa ihan oikeaa laskentakapasiteettia. Edellä mainituissa telkkareissa on tuplaydinsuoritin ja näyttää vahvasti siltä, että tietokoneistuminen jatkuu tulevaisuudessa entistä tarmokkaammin.
Ei liene mitenkään poissuljettua, että televisioissa nähtäisiin jo lähitulevaisuudessa esimerkiksi Nvidian Tegra 3 -järjestelmämikropiirin tasoisia siruja. Kyseinen alusta kykenee yhtiön omien PR-puheiden mukaan pyörittämään konsolitasoisia pelejä. Ensivaikutelmat ovat olleet varsin lupaavia. Nopea siirtyminen tehokkaisiin piireihin on jopa todennäköistä, sillä Nvidian kilpailija Qualcomm on ehättänyt luvata, että sen uusia neliytimisiä S4-järjestelmäpiirejä tullaan hyödyntämään älytelevisioissa.

Televisiot alkavat muistuttaa enemmän ja enemmän nykyisiä tietokoneita, minkä takia niiden käyttötarkoituksetkin alkavat muistuttaa toisiaan. Samankaltaisuuksista huolimatta televisiot eivät kilpaile ainakaan vielä tietokoneiden kanssa samoista asiakkaista. Viihteen kulutuksessa televisio voi kyllä syödä osuutta tietokoneelta, jonka vastuualueet tulevaisuudessa kiertyvät hyötykäytön ympärille.

Laskentakapasiteetin saatavuus avaa uusia portteja televisiolle, minkä takia sen rooli olohuoneen kuninkaana korostuu entisestään. Samalla jo aiemmin käynnistyneen trendin, jossa olohuone-elektroniikka yhdistyy televisioihin, eteneminen kiihtyy.

Pelikonsoleille käymässä kuten läppäreille


Iso askel olohuone-elektroniikan fuusioitumisessa on Internetin tulo televisioihin. Elisa Viihteen ja Soneran Koti TV:n kaltaisten IPTV-ratkaisuiden tarjoamat videovuokraamot ja televisiolähetysten nauhoitusmahdollisuudet syövät yleistyessään pohjan pois fyysisiltä medioilta, mikä on ollut jo pitkään laho. Olohuoneissa majailleet DVD- ja Blu-ray-soittimet häviävät hiljalleen maisemista.

Kyseiset laitteet ovat joillakin jo korvautuneet toisella olohuoneista tutulla laitteella, eli pelikonsolilla. Mutta miten käy konsoleille tulevaisuudessa?

Kun mietitään tulevaisuuden järjestelmäpiirien näytönohjainratkaisuita, niin varsin nopeasti mielessä kirkastuu visio, jossa pelikonsolit korvautuvat älytelevisioilla. Esimerkkinä todettakoon ARM:n pariinkin kertaan esittelemä Mali-T658, joka lupaa kymmenkertaistaa nykyisten mobiililaitteiden graafisen suorituskyvyn. Sen on kehuttu kykenevän piirtämään yhtä tasokasta grafiikkaa kuin Sonyn PlayStation 3 -pelikonsoli.

Mali-T658:aan perustuvaa kulutuselektroniikkaa tulee markkinoille jo vuonna 2013 eli tehokkaat televisiot ovat aivan nurkan takana. Sony on puhunut julkisesti, että sen PS3-pelikonsoli on ehättänyt vasta elinkaarensa puoleenväliin. Tänä vuonna 6-vuotissynttäreitä juhlivalle konsolille ei olisi siis tulossa seuraajaa vielä muutamaan vuoteen.

Näyttää vahvasti siltä, että televisiot ovat tekemässä pelikonsoleille saman minkä älypuhelimet ja tabletit ovat tehneet (mini)läppäreille.

Yhtiökohtaiset muutokset


En olisi yllättynyt mikäli Sony päättäisi lopettaa PlayStation-konsoleiden saagan PS3:een ja keskittäisi tutkimus- ja kehitystyön televisioihin, joissa yhtiöllä on myös pitkät perinteet. Se voisi myös tukea firman strategiaa kasvattaa markkinaosuutta, jota korealainen Samsung on päässyt nakertamaan. Älytelevisioissa kilpailu on kuitenkin voimakkaampaa kuin pelikonsoleissa tällä hetkellä.

Synkimmät tulevaisuuden kuvat ovat Nintendolla, jonka konsolit eivät pysty tarjoamaan mitään sellaista mikä olisi televisiovalmistajien ulottumattomissa. Jo aiemmin mainitun Lenovo K91:n kaukosäätimissä on esimerkiksi liikeohjaus, jonka varassa Nintendo on elänyt. Wii U:sta on turha odottaa pelastajaa, sillä se ei ole tarpeeksi suuri askel eteenpäin verrattuna Wiihin.

Microsoftin asema on mielenkiintoinen. Yhtiöllä ei ole omaa televisiotuotantoa, eikä sillä ole omaa älytelevisioalustaakaan. Google on sen sijaan ollut ajoissa hereillä omalla Android-pohjaisella Google TV:llä. Ilmeisesti Appleltakin on luvassa oma iOS-pohjainen televisio viimeistään ensi vuonna.

Ohjelmistojätin nykyinen Xbox 360 -konsoli alkaa olla teknisesti vanhentunut, joten uutta laitetta pitäisi saada markkinoille. Microsoft voi vielä valmistaa uuden konsoliversion, mutta sille tuskin tulee enää jatkajaa. Ohjelmistopajalla olisi hyvä harkita olohuonestrategian monipuolistamista, sillä pelkkä konsoli ei riitä enää vuoden 2014 jälkeen. On hyvä olla ajoissa liikkeellä muutoksessa, jälkikäteen läpimurron tekeminen on aina hankalampaa.

Microsoftin tilanteesta tekee mielenkiintoisen suomalaisten kannalta etenkin se, että Nokialla saattaa olla oma rooli tärkeänä laitevalmistajana. On kiinnostavaa nähdä tuleeko Nokia laajentamaan repertuaariaan puhelimista esimerkiksi televisioihin, joissa se on aiemmin ollut mukana (allekirjoittaneellakin on edelleen aktiivikäytössä yhtiön 17-tuumainen kuvaputki).

Mitä mieltä lukijat ovat? Korvautuvatko pelikonsolit tehokkailla älytelevisioilla, vai pysyykö pelien vaatima suorituskyky niin korkeana, ettei televisioihin kannata integroida järeitä piirejä vielä pitkään aikaan? Entä mitä mieltä olette siitä, että Nokia voisi laajentua puhelinten ulkopuolelle?

Lue myös nämä
Tägit
Sony Playstation 3 Xbox 360 Sony Playstation Xbox Sony PlayStation 4 älytelevisio pelikonsolit Xbox One
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.