Karttadatan maksuttomuus tyssäämässä valtiovarainministeriöön

Teemu Laitila
8. joulukuuta, 2011 18:52

Maanmittauslaitoksen suunnitelmat karttadatan avaamisesta ilmaiseen käyttöön ovat tyssäämässä valtiovarainministeriön budjettiosaston vastustukseen. Uudesta käänteestä kertoi ensimmäisenä avoimen datan aktiivi Antti Poikola blogissaan.
Maanmittauslaitos kaavaili aiemmin, että laitoksen keräämät karttatiedot ja ilmakuvat voitaisiin vapauttaa ensi keväästä alkaen kansalaisten vapaaseen käyttöön.
Idea karttadatan laajemmasta ja maksuttomasta jakelusta juontaa juurensa hallitusohjelmaan, johon on kirjattu periaatepäätös julkisen sektorin tietovarantojen avaamisesta.
Maanmittauslaitos teki asiasta ehdotuksen Maa- ja metsätalousministeriölle, joka pyysi lausuntoa asiasta muilta ministeriöiltä. Valtiovarainministeriön budjettiosaston kanta esitykseen on yksiselitteisesti kielteinen.
Valtiovarainministeriön virkamiesten mukaan hallitusohjelman periaatepäätös julkisen sektorin tietovarantojen avaamisesta ei millään tapaa edellytä tietojen jakamista kansalaisille tai yrityksille maksutta. Valtiovarainministeriö perisi kartoista jatkossakin vähintään niiden tuottamiseen käytetyt rahat maksujen muodossa.
"Maastotietokantojen avaaminen laajemmin kansalaisten ja yritysten käyttöön on kannatettavaa, mutta se ei tarkoita, että maastotietojen käyttöoikeus olisi jatkossa maksuton tai alle kustannusvastaavuuden.", valtiovarainministeriön budjettiosaston virallisessa kommentissa todetaan.
Maanmittauslaitoksen karttadataa voitaisiin soveltaa esimerkiksi mobiililaitteisiin tarkoitettujen ilmaisten maastonavigaattoreiden tai muiden vastaavien sovellusten rakentamiseen. Laitoksen hallussa oleva data on monin verroin tarkempaa kuin esimerkiksi Googlen tällä hetkellä tarjoamat kartta-aineistot.

Lue myös nämä
Tägit
Maanmittauslaitos Valtiovarainministeriö Avoin data
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.