Mozillan ja Googlen sopimus katkolla - köyhyys uhkaa Tulikettua

Teemu Laitila
5. joulukuuta, 2011 17:12

Pitkään maailman toisiksi suosituinta selainta kehittänyt Mozilla-säätiö saattaa olla matkalla kohti suuria rahoitusvaikeuksia samaan aikaan, kun Googlen Chrome ohitti Firefoxin markkina-osuuden viime kuussa prosentin murto-osilla.
Google on syynä myös Mozillaa uhkaaville rahoitusvaikeuksille, sillä Mozillan ja Googlen välinen rojaltimaksusopimus päättyi viime kuun lopussa, eikä kumpikaan taho ole kertonut tietoja sopimuksen jatkamisesta. Google on maksanut Mozillalle muun muassa siitä, että Firefoxin oletushakukone on Google.
Googlen maksamat rojaltimaksut ovat muodostaneet yli 80 prosenttia Mozillan koko liikevaihdosta, eli sopimusten loppuminen tai edes maksujen väheneminen tietäisi rankkoja vyönkiristyksiä säätiölle.
ZDNetin bloggaaja Ed Bott kertoo pyrkineensä selvittämään sopimusten tilaa, mutta Mozilla ei ole ollut halukas kertomaan virallisia tietoja mahdollisesta sopimusten jatkamisesta. Bott kertoo saaneensa Mozillalta lähinnä epämääräisä vastauksia, joiden mukaan säätiö uskoo sopimusten jatkumiseen.
Pitkään markkinoiden kakkosena olleen Firefoxin osuus on ollut laskemaan päin lähinnä Googlen Chromen kasvattaessa suosiotaan Windows-alustan vaihtoehtoselaimena. Lisäksi Mozilla on onnistunut karkottamaan esimerkiksi yrityskäyttäjiä pois selaimensa parista julkaisemalla (Googlelta matkittuun tapaan) uusia versioita aiempaa huomattavasti tiheämpään tahtiin.
Jos Mozilla menettää suurimman rahalähteensä, selainmarkkinoiden kolme suurta valmistajaa saattaa nopeasti muuttua kahdeksi. Käyttäjien kannalta olisi kuitenkin suotavaa, että markkinoilla säilyisi yksi kilpailukykyinen riippumattoman tahon kehittämä selain.

Lue myös nämä
Tägit
Firefox Google Chrome Mozilla
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.