EU:n paikannusjärjestelmän ensimmäiset osat avaruuteen tänään

Teemu Laitila
21. lokakuuta, 2011 13:25

EU:n suunnitteleman satelliittipaikannusjärjestelmän ensimmäiset osat on tarkoitus ampua avaruuteen tänään. Galileo-järjestelmästä toivotaan korvaajaa Yhdysvaltain asevoimien tiukasti hallitsemalle GPS-järjestelmälle, joka on muodostunut de-facto standardiksi nykyisissä paikannuslaitteissa.
Satelliittien laukaisu tapahtuu tänään Ranskan Guayanalla, josta satelliitit kantaa taivaalle venäläinen Soyuz-raketti. Nyt käyttöön otettavien kahden ensimmäisen satelliitin on tarkoitus toimia testikappaleina, jotka testaavat sekä avaruudessa toimivien järjestelmien että maanpäällisten vastakappaleiden toimintaa. Testien jälkeen satelliiteista tulee Galileo-järjestelmän ensimmäiset osat.
Järjestelmä on tarkoitus saada lopulliseen käyttökuntoonsa vuoteen 2019 mennessä, jolloin taivaalle pyritään saamaan yhteensä 30 paikannussatelliittia. Ensimmäiset ilmaiset kuluttajapalvelut voisivat kuitenkin avautua jo vuonna 2014, jos satelliitteja saadaan käyttöön suunnitelmien mukaisesti. Kaupallinen ja tarkempi palvelu voitaisiin avata vuonna 2020.
Koko Galileo-järjestemän hinnaksi on arvioitu noin seitsemän miljardia euroa. EU:n mukaan järjestelmä voisi kuitenkin tuoda jopa 90 miljardin euron vuosittaiset tuotot, kun palvelu saadaan kaupalliseen käyttöön.
Yhdysvaltain hallitseman GPS:n lisäksi Venäjällä on oma GLONASS-niminen maailmanlaajuinen satelliittinavigointijärjestelmänsä. Myös Kiinassa harkitaan oman Compass-nimisen järjestelmän laajentamista maailmanlaajuiseksi.

Lue myös nämä
Tägit
EU Galileo
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.