Puolustusministeriö harkitsee viruksia verkkosodankäynnin aseiksi

Manu Pitkänen
12. lokakuuta, 2011 11:33

Puolustusministeriö on kertonut Helsingin Sanomille harkitsevansa virusten ja haittaohjelmien kehittämistä verkkosodankäynnin aseiksi. Haittaohjelmat voitaisiin ottaa osaksi suunnitteilla olevaa "kansallisen kyberturvallisuuden strategiaa".
Maailmalla on panostettu enenevissä määrin kybersodankäyntiin. Yhdysvallat perusti viime vuonna Cyber Commandin ja Saksallakin on oma kyberpuolustuskeskus. Tämän vuoksi myös Suomessa halutaan aseet tietojärjestelmiin kohdistuvia uhkia vastaan.
Puolustusministeriön kansliapäällikkö Arto Rädyn mukaan Suomi ei voi tyytyä pelkästään tietoverkkojen puolustukseen, vaan valmiudet hyökkäysten tekemiseen on oltava myös olemassa. Tietokone-lehden mukaan Suomen nykyinen lainsäädäntö ei salli hyökkäysten tekemistä.
Samaan aikaan julkisuuteen on tullut myös tieto, että Saksan valtio on myynyt kehittämiään vakoiluohjelmia muille valtioille. Haittaohjelmat kykenevät tallentamaan Skype-puheluita ja ottamaan tietokoneen ruudulta kuvakaappauksia.
Piraattipuolueen mukaan myös Suomen viranomaiset voivat urkkia kansalaisiaan. Uusi pakkokeinolaki antaa "viranomaisille mahdollisuuden 'kiertää, purkaa tai muulla vastaavalla tavalla tilapäisesti ohittaa kohteiden tai tietojärjestelmän suojaus tai haitata sitä' voidakseen salaa asentaa vakoiluohjelmiston epäillyn tietokoneelle."

Lue myös nämä
Tägit
Suomi kybersota
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.