Belgia estää pääsyn The Pirate Bayhin

Manu Pitkänen
5. lokakuuta, 2011 17:25

Antwerpin valitustuomioistuin on tuoreessa päätöksessään määrännyt kahta maassa toimivaa operaattoria estämään asiakkaidensa pääsyn ruotsalaiseen The Pirate Bay -verkkosivustolle. Telenetin ja Belgacomin on toteutettava sulku 14 vuorakauden sisällä.
Päätös liittyy vuonna 2010 annettuun päätökseen, jonka mukaan teleoperaattoreiden ei tarvitse estää pääsyä suositulle torrent-sivustolle. The Pirate Bay katsottiin vuonna 2009 laittomaksi, jonka seurauksena piratismivastainen BAF yritti pakottaa operaattorit estämään pääsyn sivustolle. BAF valitti vuoden 2010 päätöksestä.
Valitustuomioistuin on täten pyörtänyt vuoden 2010 päätöksen. Operaattorit yrittivät puolustautua sillä, ettei ei ole heidän tehtävä rajata asiakkaidensa web-surffailua. BAF:n mukaan operaattorit suojelevat TPB:tä omalla passiivisuudellaan.
Kansalaisten digitaalisia oikeuksia ja sananvapautta puolustava NURPA kertoo olevansa pettynyt päätökseen. Tiedottaja André Loconten mukaan oikeuden linjaus saattaa olla ristiriidassa ihmisoikeuksien kanssa. Loconte pitää koko sivustoa koskevaa estoa suhteettomana. Sivustolta löytyy myös laillisesti jaossa olevaa materiaalia, johon operaattoreiden asiakkailla ei ole enää pääsyä.
Myös Suomessa on käynnissä vastaavanlainen tapaus, sillä TTVK vaatii IFPI:n puolesta Helsingin käräjäoikeuteen jättämässään hakemuksessa Elisaa estämään asiakkaidensa pääsyn The Pirate Bayhin.

Lue myös nämä
Tägit
The Pirate Bay
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.