EU-tuomiostuin: satelliitti-tv-paketin voi tilata vaikka Kreikasta

Teemu Laitila
4. lokakuuta, 2011 16:49

Euroopan unionin tuomioistuin antoi tänään päätöksensä kiistassa, jossa vastassa olivat Englannin Valioliiga ja portsmouthilainen pubinpitäjä. Kiistan keskiössä oli kysymys, ovatko Valioliigan myymät alueelliset esitysoikeudet vastoin EU:n sisämarkkinoiden avoimuutta ja voiko satelliitti-tv-pakettien myyntiä rajoittaa vain tietyn maan kansalaisille.
EU-tuomioistuimen päätös oli kaksijakoinen. Toisaalta tuomioistuin oli sitä mieltä, että alueelliset esitysoikeudet ja niistä johtuvat rajoitukset loukkaavat EU:n kilpailulainsäädäntöä. Käytännön kannalta tulevaisuudessa ei ole estettä sille, että EU-kansalainen ostaisi esimerkiksi parhaaksi katsomansa satelliitti-tv-paketin toisesta EU-maasta, jossa hinta sattuu olemaan halvempi. Päätös ei koske pelkästään urheilua, vaan myös esimerkiksi elokuvakanavia.
Toisaalta brittiläiset pubit eivät voi tulevaisuudessakaan kiertää Valioliigan yksinoikeudet Englannissa omistavan paikallisen Sky-yhtiön korkeita taksoja, sillä valinnanvapaus ei koske kaikilta osin voittoa tekeviä yrityksiä. EU-tuomioistuimen päätöksen mukaan kreikkalaista tv-kanavaa näyttänyt pubi rikkoi Valioliigan tekijänoikeuksia, sillä televisiolähetykset sisältävät Valioliigan omistamia osia kuten grafiikkaa, tunnuksia ja musiikkia.
Teoriassa tekijänoikeusrikkomuksen voisi välttää esittämällä ottelut ilman alku- ja lopputekstejä, mutta Valioliiga voi vaikeuttaa kiertämistä esittämällä esimerkiksi oman logonsa kuvassa koko ottelun ajan ja lisäämällä omia ääni-inserttejään esimerkiksi hidastusten yhteyteen.

Lue myös nämä
Tägit
EU oikeusjuttu EU-tuomioistuin
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.