Kiistelty ACTA-sopimus allekirjoitettiin Tokiossa

Teemu Laitila
3. lokakuuta, 2011 13:41

Kahdeksan maata allekirjoitti piratismin kansainväliseen rajoittamiseen pyrkivän ACTA-sopimuksen (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) lauantaina Tokiossa, kertoo uutistoimisto Reuters. Sopimuksen allekirjoittivat muun muassa isäntämaa Japani sekä Yhdysvallat ja kuusi muuta maata. Allekirjoitustaan sopimukseen eivät sen sijaan laittaneet EU, Meksiko ja Sveitsi.
ACTA-sopimuksella on tarkoitus yhtenäistää aineettoman omaisuuden suojaa sekä tuoteväärennöksiä koskevaa lainsäädäntöä sopimuksen hyväksyneissä maissa. Sopimusta on kritisoitu hyödyttömäksi, sillä maailman eniten tuoteväärennöksiä tuottava Kiina ei ole ollut mukana sopimusneuvotteluissa.
Sopimukseen johtaneita neuvotteluja käytiin yli vuoden verran 11 eri osapuolen kesken. Mukana olivat Australia, Kanada, Euroopan Unioni, Japani, Etelä-Korea, Meksiko, Marokko, Uusi Seelanti, Singapore, Sveitsi ja Yhdysvallat.
Euroopan parlamentti hyväksyi ACTA-sopimuksen sisällön viime marraskuussa. EU-komissio ei kuitenkaan voinut osallistua allekirjoitukseen, sillä EU:n sisäiset sopimuksen allekirjoituksen valtuuttamiseen liittyvät muodollisuudet eivät ole vielä valmiita. EU-komission mukaan yksi allekirjoituksen estävä tekijä on se, että lopullista sopimustekstiä ei ole vielä käännetty kaikille unionin kielille.
EU:lla on aikaa toukokuuhun 2013 allekirjoittaa sopimus.

Lue myös nämä
Tägit
EU acta
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.