EU:n Internet-pomo: tekijänoikeuslait rajoittavat palveluiden syntyä

Teemu Laitila
7. kesäkuuta, 2011 19:01

Eurooppalaiset ovat jäämässä pahasti Pohjois-Amerikan jälkeen verkossa toimivien viihdepalveluiden kehityksessä, EU:n digitaalistrategiasta vastaava komissaari Neeli Kroes sanoo. Kroes haluaisi nähdä Euroopassa esimerkiksi Amerikassa erittäin suositun videovuokrauspalvelun Netflixin kaltaisia toimijoita.
Yksittäisissä maissa toimivia videopalveluita EU:sta jo löytyy, mutta suuremman asiakaskunnan tavoittavien ja koko EU:n laajuisten palveluiden kehittäminen on lähes mahdotonta tiukkojen tekijänoikeuslakien vuoksi. Kroes huomauttaa, että musiikkipuolella esimerkiksi Spotify ei ole saavuttanut täyttä asiakaspotentiaaliaan edes kotimantereellaan Euroopassa hankalien ja maittain vaihtelevien lisensointikäytäntöjen vuoksi.

Kun amerikkalaisyhtiöt kilpailevat keskenään miljoonista asiakkaista tarjoamalla houkuttelevvia verkkopalveluita, Euroopassa on parhaimmillaan vain muutamia alueellisia yrityksiä. Tähän täytyy tulla muutos.

Ongelmana Kroes näkee joka maassa erikseen säädettävät tekijänoikeuslait, vaikka internetin välityksellä 27 EU-maata yhdessä muodostavat noin puolen miljardin potentiaalisen asiakkaan markkinat.
Tarvitsemme Eurooppaan tekijänoikeuslainsäädännön, joka tukee luovia teollisuudenaloja niiden rajoittamisen sijaan. Eurooppaan tarvitaan digitaaliseen aikaan soveltuva tekijänoikeusjärjestelmä.

Lue myös nämä
Tägit
EU Euroopan Unioni tekijänoikeus
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.