Tietokone: piraattisivustot estetään kohta lain voimalla

Teemu Laitila
31. toukokuuta, 2011 15:10

Tietokone-lehden tietojen mukaan opetusministeriössä on tekeillä lakimuutos nykyiseen tekijänoikeuslakiin, jonka perusteella operaattorit voitaisiin tulevaisuudessa pakottaa estämään pääsy piraattisisältöjä jakelevalle ulkomaiselle sivustolle.
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) yrittää jo saada asiaan ennakkopäätöstä ja saada teleoperaattori Elisan estämään pääsyn The Pirate Bay -sivustolle käräjäoikeuden päätöksellä.
Tietokone kertoo, että lakimuutoksen taustalla on suunnitelma vähentää piratismia sulkemalla suomalaisten pääsy sivustolle, sillä poliisi on usein voimaton ulkomaisilla palvelimilla sijaitsevien sivustojen sulkemisen suhteen.
Lakimuutoksen jälkeen operaattori voitaisiin uhkasakon voimin velvoittaa estämään asiakkaidensa pääsy tekijänoikeuden alaista materiaalia laittomasti jakelevalle sivustolle.
Operaattoreiden valvontavastuun kasvattaminen on ollut jatkuva trendi Euroopassa jo pidempään ja operaattoreiden vastuuta verkoissaan tapahtuvista rikoksista korostetaan myös Euroopan komission uusimmassa ehdotuksessa tekijänoikeuslainsäädännön uudistamiseksi.
Operaattorit eivät ole ymmärrettävistä syistä olleet erityisen innoissaan uusista velvollisuuksistaan. Yhdelle sivustolle pääsyn estäminen on tekniseltä kannalta erittäin hankalaa ja nykyisillä menetelmillä estojen kiertäminen onnistuu keneltä tahansa ilman sen suurempaa vaivaa.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi tekijänoikeus The Pirate Bay TTVK
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.