Tom’s Hardware Suomessa, ensimmäiset 6kk takana

Petteri Pyyny
18. helmikuuta, 2011 17:28

Noniin, ensimmäinen puolikas vuosi on kulunut siitä, kun avasimme suomenkielisen Tom's Hardware -sivuston ja halusin tehdä, ainakin omaksi ilokseni, jonkinlaisen yhteenvedon ensimmäisten kuukausien kokemuksista.
Heille, jotka eivät sivuston taustoja tunne, kerrottakoon, että Tom's Hardwaren suomenkielisiä sivustoja ylläpitää AfterDawn Oy, jonka todennäköisesti aika moni suomalainen tuntee myös samannimisen saitin taustalta. Ostimme keväällä 2010 Tom's Hardwaren brändin omistavalta, ranskalaiselta BestOfMedialta lisenssioikeudet sivustoon, sopimuksen kattaessa kaikki Pohjoismaat. Tämä oli tietääkseni ensimmäinen kerta Suomessa, kun pelkästään verkossa julkaistava kansainvälinen sisältöbrändi tuodaan lisenssisopimuksella Suomeen (vastaavia lisensointisopimuksia löytyy kyllä verkkopalveluiden puolelta, tunnetuimpana ehkä Alma Median ylläpitämä Monster.fi sekä netin esihistoriasta esim. MTV3:n aikanaan ylläpitämä suomenkielinen Alta Vista -hakukone).
Kun sopimustekniset yksityiskohdat saatiin hierottua kuntoon, alkoi sivuston rakentaminen sekä uusien työntekijöiden rekrytointi. Suomenkielisellä sisältöpuolella meillä oli hieman vajausta miehityksessä muutenkin, joten päätimme rekrytoida samantien kolme uutta uutistoimittajaa riveihimme, jotka tulisivat tuottamaan sisältöä niin AfterDawnin, Puhelinvertailun kuin Tom's Hardwarenkin palveluihin. Hakemuksia tuli ihan mukavasti, toista sataa ja näistä seuloimme riveihimme nykyiset THG:n toimittajat, jotka ovat samalla varsin aktiivisesti olleet mukana myös muiden sivustojemme sisällöntuotannossa.
Kun sivusto vihdoin saatiin auki elokuussa 2010, oli meille täysi arvoitus se, että löytääkö tämän tyyppinen sivusto paikkaansa Suomen markkinoilla -- etenkin, kun "tiukkaan PC-rautaan" keskittyviä suomenkielisiä harrastesivuja on syntynyt ja kuollut viimeksikuluneen 10 vuoden aikana aika huikea määrä. Otavamedian omistama Muropaketti on onnistunut pysymään "kukkona tunkiolla" vahvan yhteisönsä ja pitkän linjan toimituksellisen linjansa ansiosta. Lisäksi oman haasteensa kokonaisuudelle antoi se, että Tom's Hardwaren muut kansainväliset versiot voivat uutisoida suht vapaasti myös kaikenlaisista muistakin aiheista, kuten konsolitekniikasta, P2P-oikeudenkäynneistä, uusista puhelinmalleista, jne -- me taas halusimme pitää nuo edellämainitut aihealueet kunkin omalla sivustollaan (digitekniikan AfterDawnissa ja kännykkäuutiset Puhelinvertailussa), joten aihepiiri tulisi väistämättä keskittymään vain ja ainoastaan PC-rautaan. Omat kävijämääräveikkauksemme vaihtelivat muutaman tuhannen ja 50 000 yksittäisen viikkokävijän välillä.
Nyt 6kk myöhemmin, voidaan sanoa, että veikkausten keskiarvo oli aika hyvä haarukka -- sivuston kävijämäärät ovat pyörineet aika hyvin 11 000 ja 17 000 viikkokävijän välimaastossa, joka on täysin uudelle, todella rajatulle aihepiirille omistautuneelle sivustolle ihan mukava luku.
Kiinnostusta aiheeseen kuitenkin tuntuu löytyvän -- sivuston Facebook -fanisivu on onnistunut keräämään jo lähes 700 "fania", joka on kohtuullisen hyvä saavutus, kun sen suhteuttaa sivuston kävijämääriin nähden. Lisäksi sivuston uutiset ja artikkelin ovat pikkuhiljaa keräämässä enemmän ja enemmän linkkaajia blogeista, keskustelualueilta ja sosiaalisesta mediasta, joten suunta on oikea.
Lähiviikkoina panostuksemme Tom's Hardwaren rakentamiseen tulevat olemaan entistä suuremmat -- muut Pohjoismaat odottavat jo nurkan takana. Eli aloitimme norjan-, ruotsin- ja tanskankielisten uutistoimittajien rekrytoinnit tällä viikolla ja tarkoituksenamme on avata kaikissa edellämainituissa maissa lokalisoidut Tom's Hardware -sivustot jo maaliskuussa 2011. Tämä tietää toimittajakuntamme lähes kaksinkertaistumista ja samalla aika valtavaa riskiä näin pienelle yritykselle, mutta usko omaan tekemiseen on ainakin kova :-) Tähän asti pohjoismaiset AfterDawn -sivustot ovat olleet lähinnä download.fi:n klooneja, AfterDawn-brändillä varustettuna, mutta uutistoimittajien rekrytoinnin myötä homma muuttuu aikalailla täysin. Näillä näkymin muissa Pohjoismaissa tulemme keskittämään kaiken uutisointimme Tom's Hardware -brändin alle, joten siellä uutiset voivat olla monipuolisemmin tekniikan kaikilta osa-alueilta ammentavia -- eli THG Ruotsista tulee löytymään niin PC-tekniikan uutisia kuin pelikonsolitekniikkaan ja kännyköihinkin liittyviä uutisia.
Sisältöä on kuudessa kuukaudessa syntynyt aika rutkasti, joten ainakaan uutisoinnin ja artikkelien puutteesta palvelua ei voida syyttää. Uutistuotantohan on toimittajakuntamme omaa, kun taas pidemmät artikkelit saamme suoraan kansainväliseltä Tom's Hardwarelta käännettäväksemme. Kuluneen kuuden kuukauden aikana olemme julkaisseet palvelussa lähes 800 uutista eli uutisia on tullut yli neljän uutisen päivätahdilla. Laajoja artikkelikokonaisuuksia palvelussa on julkaistu tähän mennessä 86 kappaletta (yhteensä yli tuhat sivua).
Toivommekin, että Tom's Hardware löytää tulevien vuosien aikana Suomesta sen verran laajan lukijakunnan -- ja onnistuu luomaan palveluun myös aktiivisen yhteisön -- ja todistaa näin omalta osaltaan, että tämäntyyppinen brändin "maahantuonti" on kannattavaa ja kenties kannustaa tuomaan muitakin kovia sisältöpalveluita Suomeen tulevaisuudessa.
Miten Te, lukijamme, suhtaudutte Tom's Hardwaren ensimmäiseen puolivuotiskauteen? Olemmeko tuoneet jotain uutta ja hyödyllistä suomalaiseen teknologiauutisointiin vai olisiko tämäkin aika/vaiva kannattanut ennemmin panostaa johonkin aivan muuhun?
-Petteri Pyyny
AfterDawn Oy

Lue myös nämä
Tägit
Tom's Hardware
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.