Mozilla kaavailee uutta toimintoa seurannan estämiseksi

Kaarlo Räihä
24. tammikuuta, 2011 15:29

Internetissä mainontaa voidaan monilla sivustoilla kohdentaa käyttäjien mukaan, sillä mainoksia tarjoilevat tahot voivat kerätä surffaajasta tietoja mm. evästeiden avulla ja tarjota sitten surffaajalle häntä kiinnostavia mainoksia. Monien tahojen mukaan tällainen tietojen kerääminen rikkoo kuitenkin kuluttajien yksityisyyttä, ja nyt Firefox-selainta kehittävä Mozilla-säätiö on julkaissut oman ehdotuksensa ongelman korjaamiseksi.
Mozillan ratkaisu kulkee Do Not Track -nimellä, ja siinä selain kertoo sivustoille dataa hakiessaan, ettei seuranta ole sallittua. Tällöin palvelin ei talleta surffaajan käyttäytymisestä tietoja, ja surffaajalle tarjottavat mainokset ovat geneerisiä mainoksia. Surffaajat voivat kuitenkin edelleen sallia tietojen keräämisen, joten tarkoituksena on antaa vaihtoehto niille tahoille, jotka haluavat säilyttää yksityisyytensä netissä.
Tämän suunnitelman käyttöönotto ei ole kuitenkaan aivan mutkatonta, koska selaimiin ja palvelinohjelmistoihin pitäisi lisätä tuki Do Not Track -ominaisuudelle. Lisäksi mainoksia tarjoavien tahojen pitäisi hylätä taloudellisesti kannattavaksi osoittautunut seuranta ainakin alkuun täysin vapaaehtoisesti.
Mozillan suunnitelmat saavat kuitenkin todennäköisesti pian tukea viranomaisilta, sillä ainakin Yhdysvallat ja EU ovat parhaillaan työstämässä lakimuutoksia, jotka pakottaisivat sivustot kunnioittamaan surffaajien yksityisyyttä. Nämä muutokset eivät kuitenkaan rajoitu pelkkään mainontaan, joten Do Not Trackin avulla voitaisiin estää mm. ihmisten profilointi sosiaalisissa verkkopalveluissa kuten Facebookissa.

Lue myös nämä
Tägit
Mozilla
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.