Kolmen hudin laki vastatuulessa Irlannissa

Manu Pitkänen
12. lokakuuta, 2010 16:21

Kerroimme viime vuoden kesäkuussa levy-yhtiöitä Irlannissa edustavan Irish Recorded Music Associationin (IRMA) aloittavan taistelun irlantilaisia internet-operaattoreita vastaan, jotta nämä joutuisivat katkaisemaan asiakkaidensa yhteyden mikäli asiakas ei lopeta verkkopiratismia huomautusten jälkeen. Irlannin suurin operaattori Eircom omaksui käytännön vapaaehtoisesti, mutta BT Ireland ja UPC Ireland menivät lakitupaan.
Nyt oikeustaisto Irlannissa on kääntymässä operaattoreiden voittoon ja IRMAn tappioksi. Irlannin korkeinoikeus on antanut päätöksen IRMAn ja UPC:n välisessä oikeudenkäynnissä. Tuomion mukaan nettiyhteyttä ei voida katkaista verkkopiratismin vuoksi. Oikeuden mukaan operaattoria ei voida pitää vastuullisena siitä mitä asiakas yhteydellään tekee.
Vastaavaa lakia on yritetty saada käyttöön muissakin maissa. Suomessakin vastaavanlaisesta laista tekijänoikeusjärjestöt ovat esittäneet ehdotuksia. BBC:n uutisen mukaan on hyvin mahdollista, että Irlannin päätöksen myötä samat lakialoitteet kaatuvat muissakin maissa. Viime viikolla uutisoimme ACTA-sopimuksen viimeisimmästä muodosta, josta tämä kolmen huidin kohta on otettu pois, kun aiemmissa versioissa se oli vahvasti mukana.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.