Uhkailukirjeitä piraattien postilaatikoihin?

Lauri Jämsä
26. toukokuuta, 2010 13:16

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin mielestä tuoreet tiedot nettipiratismin laajuudesta ovat hälyttäviä, kerrotaan Valtioneuvoston tiedotteessa. Wallin viittaa puheissaan eilen uutisoimaamme tutkimukseen, jonka mukaan nettipiratismi aiheuttaisi Suomessa joka vuosi 355 miljoonan euron tappiot luovan työn tekijöille.


Tiedot osoittavat, että sähköisen luovien sisältöjen kaupankäynnin edellytykset Suomessa eivät ole kunnossa. Luvaton luovien sisältöjen nettilevitys nakertaa kulttuurin taloudellista perustaa ja vaarantaa koko kulttuurin ja luovien sisältöjen tuotannon.
Luovien alojen toimijat, tekijät, tuottajat, levittäjät ja viestintäyritykset ovat käynnistäneet tiedotuskampanjan suuren yleisön tietoisuuden lisäämiseksi luvattoman lataamisen haitallisuudesta. Myös valtio osallistuu panoksellaan tähän hankkeeseen.
Toisena toimena luvattoman lataamisen vähentämiseksi on valmisteltu lainsäädännön muutosta, jolla mahdollistetaan kohdennettujen ilmoitusten lähettäminen sellaisiin kotitalouksiin, joiden teleliittymää on havaittu käytettävän tekijänoikeuksia loukkaavaan toimintaan.
- Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin

Wallin kertoo kohdennettujen ilmoitusten olevan poliisitutkintaa ja tuomioistuinmenettelyä huomattavasti pehmeämpi keino. Ilmoitukset antavat luvattomaan verkkolevitykseen osallistujille mahdollisuuden lopettaa toiminta ilman oikeudellisia seuraamuksia. Hän arvioi, että kohdennetut ilmoitukset voisivat olla hyödyllisiä myös vanhempien kannalta varsinkin tilanteissa, joissa nuoriso käyttää teleliittymää tekijänoikeuslain vastaisesti vanhempien tietämättä.
Tiedotuskampanjalla viitataan aikaisemmin uutisoimaamme antipiratismikampanjaan, joka ei ole uponnut kaikkiin odotetulla tavalla.
Wallinin mukaan teknisesti lainmuutosehdotus kohdennettujen ilmoitusten lähettämisestä kotitalouksille olisi jo valmis. On tarkoituksena, että kohdennettuja ilmoituksia koskeva lainsäädäntö voitaisiin antaa Suomessa vielä tämän vuoden kuluessa. Lausunnolle muutosehdotus on lähdössä pikapuoliin.
Kaikki eivät ole kuitenkaan ilmoitusten lähettelyn kannalla, vaan esimerkiksi Piraattipuolue on esittänyt tiukan mielipiteensä asiasta.
Viihdeteollisuus on käynnistänyt propagandakoneistonsa uskotellakseen piratismista aiheutuvan 350 miljoonan euron tappiot vuosittain. Ministeri Wallin todennäköisesti onkin lähtenyt uudelleenkierrättämään varoitusvaatimusta näiden roskapuheiden pohjalta.
- Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto


Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.