SBC kieltäytyy luovuttamasta tietoja RIAA:lle

Petteri Pyyny
16. syyskuuta, 2003 22:27

Huolimatta kesäkuisesta oikeuden päätöksestä täsmälleen samanlaisessa jutussa, SBC Communications on päättänyt kieltäytyä yhteistyöstä RIAA:n kanssa.
SBC on ilmoittanut, että se ei aio toimia RIAA:n toimittamien haasteiden mukaan eli toisinsanoen kieltäytyy luovuttamasta käyttäjiensä tietoja RIAA:lle ilman oikeusprosesseja. Verizon kävi alkuvuodesta samankaltaisen taistelun, joka on vieläkin osittain kesken, RIAA:ta vastaan ja kun vetoomustuomioistuin kesäkuussa määräsi Verizonin luovuttamaan tiedot RIAA:lle niitä pyydettäessä, päättivät muut yhdysvaltalaiset palveluntarjoajat luovuttaa suosiolla.
Juttu liittyy siis RIAA:n meneillään olevaan "P2P-sotaan", jossa RIAA käyttää Yhdysvaltain DMCA-lakia lyömäaseenaan vertaisverkkojen käyttäjiä vastaan. RIAA pystyy lain nojalla, ilman pienintäkään varsinaista näyttöä mistään laittomasta, kiristämään palveluntarjoajilta piraatiksi epäilemiensä käyttäjien henkilötiedot. RIAA voi tehdä tiedoilla periaatteessa mitä tahansa, mm. arkistoida myöhempää käyttöä varten, eikä sen (tai sen puoleen kenenkään muunkaan tekijänoikeussuojaa nauttivan immateriaalin omistajan, joka haluaa näin toimia) tarvitse nostaa syytteitä ko. henkilöitä vastaan.
Nyt SBC:tä lukuunottamatta kaikki yhdysvaltalaiset ISP:t ovat luovuttaneet tuhansien käyttäjien tiedot RIAA:lle DMCA-lain mukaisesti. SBC on taas vastannut tuleen tulella ja on haastanut RIAA:n Kaliforniassa oikeuteen syyttäen RIAA:ta käyttäjiensä häiriköinnistä. SBC on Yhdysvaltain suurin laajakaistapalvelujen tarjoaja ja sillä on jo yli 3 miljoonaa laajakaistakäyttäjää. Yhtiö on samalla Yhdysvaltain toiseksi suurin ns. Baby Bell eli paikallinen puhelinyhtiö, heti Verizonin jälkeen.
Lähde: New York Times (vaatii rekisteröinnin)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.