Yhdysvallat kieltämässä maailman suurimman droonivalmistajan droonit - Suomessakin valtavan suosittu

Petteri Pyyny
19. syyskuuta, 2024 10:20

Yhdysvaltain kongressi on päättänyt kieltää kiinalaisen DJI:n valmistamat droonit.
Tai oikeastaan kongressi ei sinänsä kieltänyt DHI:n drooneja, mutta kieltää droonien kytkeytymisen maan tiedonsiirtoinfrastruktuuriin - joka on käytännössä sama asia kuin täyskielto. Lakiesityksen mukaan DJI:n lennokit eivät siis saisi käyttää Yhdysvaltain radioaaltoja tai nettiyhteyksiä, eli lennokkien ohjaaminen olisi mahdotonta.

Rajaus on kuitenkin tehty siten, että kaikki nykyiset DJI:n droonit (eli dronet) saavat jatkaa toimintaansa. Lisäksi jo kaikki myynnissä olevat mallit ovat jatkossakin sallittuja, eli DJI voisi jatkossakin tuoda drooneja myyntiin Yhdysvalloissa - mutta ei enää uusia malleja, ainoastaan nykyisiä.
Vähemmän yllättäen lakia perustellaan kansallisella turvallisuudella, eli samalla jolla Yhdysvallat on kieltänyt mm. ZTE:n ja Huawein verkkotuotteet ja kännykät. Samalla logiikalla ollaan perusteltu myös TikTokin kieltoa - jonka kiellosta käydään parhaillaan vääntöä oikeudessa.

DJI on maailmanlaajuisesti yksityiseen ja kaupalliseen käyttöön valmistetuissa drooneissa ylivoimaisesti isoin valmistaja, sillä yhtiön markkinaosuuden arvioidaan olevan huikeat 76 prosenttia. Suomen suurimpien verkkokauppojen listoillakin DJI hallitsee myydyimpien droonien listoja täysin suvereenisti.

Lakiesitys vaatii vielä Yhdysvaltain senaatin hyväksynnän. DJI luonnollisesti vastustaa lakiesitystä ja katsoo, että laki rajoittaisi tarpeettomasti amerikkalaisten drooniharrastajien ja yritysten valinnanvapautta.

Lue myös nämä
Tägit
Kiina Yhdysvallat DJI drone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.