Tässä ovat suosituimmat ohjelmointikielet juuri nyt: C++ nousi korkeimmalle sijalleen ikinä, mutta ei ykköseksi

Petteri Pyyny
17. kesäkuuta, 2024 7:52

Maailmassa on pari asemansa vakiinnuttanutta sivustoa, jotka listaavat ohjelmistoammattilaisten ja harrastajien käyttämien ohjelmointikielten suosiota - ja suosion muutoksia.
Viimei aikoina kaikkien listausten kärkipaikalla on ollut yksi ja sama kieli: Python. Sen suosio on entistä vakaampaa tasoa, kun tekoälyratkaisut yleistyvät vauhdilla - ja tekoälyn käyttöön on rakennettu valtava määrä valmista ohjelmakoodia nimenomaan pythonilla.

TIOBE on toinen suurista ohjelmointikielten suosiota seuraavista sivustoista ja sen uusimmalla listalla tapahtui kesäkuussa merkittävä, jopa historialliseksi luokiteltava muutos: C++ nousi listan kakkospaikalle, ohittaen esi-isänsä, C:n suosiossa ensimmäistä kertaa TIOBEn listaushistoriassa.
C++ on siis C-kielen laajennus, jonka merkittävin ero C:hen nähden on sen tuki olio-ohjelmoinnille.

Nousussa olivat myös JavaScript, Go sekä todellinen klassikko, tietokantojen ohjelmointikieli SQL. Suosio taas oli laskussa mm. Visual Basicilla sekä erityisesti PHP:llä.

Kärkikymmenikkö TIOBEn listalla kesäkuussa 2024 näyttää tältä:

  1. Python
  2. C++
  3. C
  4. Java
  5. C#
  6. JavaScript
  7. Go
  8. SQL
  9. Visual Basic
  10. Fortran



Toinen suosittu ja tunnettu ohjelmointikielten suosiota mittaava sivusto on PYPL. PYPLin listaus poikkeaa hieman TIOBEn listasta ja PYPL mm. paketoi C:n ja sen C++:n samaan pakettiin, joten sen listalta ei näiden kahden välillä voi eroja löytää.

Lue myös nämä
Tägit
ohjelmointi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.