Petteri Pyyny
10. tammikuuta, 2024 8:17
Ensimmäinen laaja kyselytutkimus tekoälyn riskeistä ja tulevaisuudesta on tehty, jossa vastaajat ovat nimenomaan tekoälyn parissa työskenteleviä tutkijoita.
Tutkimukseen vastasi kaiken kaikkiaan 2778 tutkijaa, ympäri maailmaa ja heiltä kyseltiin näkemyksiä siitä, miten nopeasti tekoäly kehittyy ja mitä uhkakuvia tekoälyllä on heidän mielestään.
Kysymykset oli aseteltu siten, että eri väittämien yhteydessä oli tarjolla todennäköisyysprosentti - ja osassa kysymyksistä pyydettiin nimeämään myös ajankohta kyseiselle taitekohdalle.
Yksi kysymyksistä oli, mikä on vastaajien mielestä todennäköisyys sille, että koneet suorituvat "kaikista mahdollisista kuviteltavissa olevissa tehtävistä ihmistä paremmin".
Tutkijoiden mukaan todennäköisyys sille, että koneet ovat ihmistä etevämpiä kaikessa vuonna 2027, on noin 10 prosenttia. Saman kysymyksenasettelun osalta vastaajat arvioivat, että tuo skenaario on 50% todennäköinen vuonna 2047.
Yksi kysymyksistä koski myös sitä, minkä todennäköisyyden tutkijat asettaisivat sille, että tekoäly tulee tuhoamaan ihmiskunnan. Tutkijoiden konsensus oli, että tuolle skenaariolle todennäköisyys on varsin pieni, vain 5 prosenttia. Mutta ei kuitenkaan nolla.
Tutkimuksessa (PDF) pyydettiin myös arvioimaan useita eri tehtävätyyppejä ja pohtimaan sitä, milloin tekoäly on valmis suorittamaan ne ihmisten tasolla.
Yksinkertaisen Python-ohjelman laatiminen, johon on annettu määrittelyt ja esimerkkejä osalta tutkijat olivat sitä mieltä, että tekoäly pystyy tehtävään ihmisen kaltaisesti jo tänä vuonna.
Myyntilistojen kärkeen nousevan fiktiivisen romaanin kirjoittaminen pitäisi tekoälyltä luonnistua vuonna 2030 - ja samoihin aikoihin koneiden pitäisi osata myös viikata pyykit samalla tarkkuudella ja taidolla kuin ihmisetkin sen osaavat tehdä.