Maailma paskeentuu jälleen: Mainokset saapuvat suoratoistopalveluun, josta jo maksat

Petteri Pyyny
27. joulukuuta, 2023 16:12

Yhdeksi vuoden trendisanoiksi on teknologiapiireissä muodostunut englanninkielinen enshittification eli kaiken muuttuminen paskemmaksi, kauniimmin ilmaistuna paskeentuminen.
Termillä (tarkempi määritelmä täällä) kuvataan sitä, miten palvelut ja tuotteet muuttuvat askel askeleelta kehnommiksi. Yleensä taustalla on se, että yritysten omistajat vaativat yrityksiltä aina vain suurempia voittoja.
Yksi esimerkki paskeentumisesta ovat maksulliset palvelut, joihin on viime aikoina alettu lisäämään mainoksia.
Ja tälle polulle on siirtymässä nyt myös Amazonin suoratoistopalvelu Prime Video. Edullisesta kuukausihinnastaan tunnettu Prime Video on saanut kasvaa varsin rauhassa, Amazonin isojen siipien suojassa.
Mutta nyt Amazonkin kaipaa lisää rahaa. Prime Videon tilaajien pitää joko ryhtyä maksamaan lisähintaa (Yhdysvalloissa 2,99 dollaria kuukaudessa) - tai hyväksyä se, että elokuvien ja sarjojen yhteydessä näytetään mainoksia. Eli vanha tilausmuoto muuttuu "maksullinen, mutta mainoksilla" -tilaukseksi ja sen rinnalle tulee "kalliimpi, mutta ilman mainoksia" -tilausmuoto.
Suomalaisiin tilaajiin muutos osunee vasta loppuvuodesta 2024, mutta jo tammikuun lopulla hinnoittelu muuttuu (ja mainokset ilmestyvät) Yhdysvaltain, Kanadan, Britannian ja Saksan Prime Video -palveluihin.
"paskeentua" -käännöksestä erityiskiitos Kari Haakanan ansiokkaalle verbaaliänkyröinnille

Lue myös nämä
Tägit
suoratoisto Amazon Prime Video Amazon Prime
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.