Tällainen on Sphere, maailman huikein areena: Valtava pallo, jonka ulko- ja sisäpinta ovat LED-näyttöä, ensimmäinen keikka järjestettiin tällä viikolla

Petteri Pyyny
1. lokakuuta, 2023 17:27

Maailman suurin pallon muotoinen rakennus, Las Vegasissa sijaitseva MSG Sphere -areena avattiin virallisesti heinäkuun 4. päivä, 2023. Mutta ensimmäistä konserttia odotettiin aina syyskuulle saakka, kunnes areenan vihki lopullisesti käyttöön irlantilainen rockin dinosaurus, U2.
Netti on ollut täynnä Sphereä hehkuttavia videoita ja artikkeleita jo kesästä lähtien. Eikä syyttä. Mutta nyt, kun areena on vihdoin saatu avattua varsinaisesti kunnolla käyttöön myös keikkojen osalta, on hyvä tutustua siihen, mistä on oikein kyse.
Sphere on siis Las Vegasin kaupungissa sijaitseva monitoimiareena, joka taipuu niin elokuvateatteriksi kuin konserttien järjestämiseenkin. Sen mittasuhteet ovat vaikuttavat: koko komeus on 112 metriä korkea ja 157 metriä leveä, mutta sen erikoisuus on tietysti se, että se on pallon muotoinen.
Muoto sinänsä tekee rakennuksesta jo itsessään vaikuttavan, mutta täysin ennennäkemättömän Spherestä tekee se, että sen koko ulkopinta on peitetty noin jääkiekon kokoisilla LED-valoilla. Yksittäisiä LED-valoja on pinnassa kaikkiaan noin 1,2 miljoonaa kappaletta. Ja mikä tärkeintä, LEDien avulla koko pallon pinta toimii kuin valtava LED-näyttö.
Ja tässä on juurikin se syy, minkä takia Sphere on saanut niin valtavaa näkyvyyttä netissä heti avaamisensa jälkeen: vaikka sisällä ei olisi koskaan käynyt, sen pinnassa pyörivät animaatiot ja videot näkyvät kilometrien päähän Las Vegasissa - myös päiväsaikaan.
Alla muutama video ulkoa käsin:


9/29/23 was the world debut of the @MSGSphere with @u2 headlining. This is easily the coolest concert venue anywhere. Here are some examples of the graphic capabilities. Capturing it by phone does not do it justice. This is from the 300 level seats. Have you been? Will you go?... pic.twitter.com/I0mpikQDSa

-- Jen G. (@vegasstarfish) September 30, 2023


Spheren omistava MSG suunnittelee vastaavan areenan rakentamista Lontooseen tulevaisuudessa, jolloin eurooppalaisten ei tarvitsisi reissata valtameren yli kokemusta varten.

Lue myös nämä
Tägit
Nopeat
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.