Eilen tuli voimaan DSA, yksi tärkeimmistä laeista verkossa - et ole varmaan kuullutkaan siitä, mutta tätä se tarkoittaa

Petteri Pyyny
17. marraskuuta, 2022 19:15

Jokseenkin täydellisesti uutismedioiden tutkan alla vuosikaudet lentänyt Euroopan Unionin uusi verkkoa koskeva lainsäädäntö, Digital Services Act (DSA), tuli voimaan 16.11.2022. DSA on yksi tärkeimmistä uudistuksista digitaalisessa maailmassa ja vastaa monilta osin vaikuttavuudeltaan paljon meteliä aiheuttanutta GDPR-lainsäädäntöä.
Digital Services Act on siinä mielessä erittäin tärkeä, että se asettaa ensimmäistä kertaa koko Euroopan Unionin alueelle tietyt pelisäännöt, joiden mukaan sosiaalisen median toimijoiden on pakko toimia. Olipa kyseessä sitten Facebook, TikTok tai Elon Muskin "vapauttama" Twitter, DSA pätee niiden kaikkien toimintaan.
Mutta laki ei rajoitu ainoastaan sosiaaliseen mediaan, vaan kattaa kaikki "alustoiksi" miellettävät paikat. Rajoitukset on kuitenkin säädetty siten, että vaikkapa Suomi24 tai Tori.fi eivät niiden piiriin kuulu, sillä palvelussa täytyy olla vähintään 45 miljoonaa yksittäistä käyttäjää kuukausitasolla.
DSA koostuu useista uusista säännöistä, jotka tiivistettynä ovat:


Lainsäädäntö astui tänään voimaan, mutta siinä on siirtymäaikaa 1.1.2024 saakka, jolloin alustojen on viimeistään pakko noudattaa DSA:n kaikkia vaatimuksia. Lisää DSA:sta löytyy Euroopan Unionin virallisilta DSA-sivuilta.
uutiskuva: Wikimedia

Lue myös nämä
Tägit
DSA Euroopan Unioni lainsäädäntö
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.