Käyttäjät kauhuissaan: Google Kuvissa olevat vanhat kuvat ovat menneet pilalle

Petteri Pyyny
26. syyskuuta, 2022 17:49

Google Kuvat on monella tapaa äärimmäisen näppärä tapa säilöä valtavia kuva-arkistoja. Googlen kuva-arkisto tarjoaa työkalut kuvien helpolle löydettävyydelle, ryhmittelylle ja nostaapa se myös esiin vanhoja muistoja kuvista, joihin et muutoin palaisi.
Mutta nyt vaikuttaa siltä, että yksi tärkeimmistä Google Kuvien peruskivistä on horjunut: luotettavuus. Useat käyttäjät ovat huomanneet vanhojen kuviensa tuhoutuneen siten, että kuviin on itsestään syntynyt näkyviä vikoja ja erilaista pikselimössöä.
Aihe ei ole lainkaan pieneen käyttäjäkuntaan rajoittunut, sillä Googlen tukifoorumi on täyttynyt useista kymmenistä aihetta koskevasta tukipyynnöstä.


ohessa esimerkki yhdestä rikkoutuneesta kuvasta, Googlen forumeilta


Useimmissa tapauksissa kuvissa näkyy ongelmia, jotka viittaisivat kuvan pakkauksessa tapahtuneeseen ohjelmistovirheeseen. Ilmiön yleisyyden pohjalta voi päätellä, että Google on hiljattain pakannut käyttäjien palveluun jo vuosia aiemmin lisäämiä kuvia uudelleen, tehokkaammalla pakkausalgoritmilla - mutta jotain on mennyt katastrofaalisesti pieleen.
Google Kuvathan tunnetusti pakkaa kuvat pienempään tilaan, ellei käytössä ole alkuperäisellä laadulla tallentaminen, joten sinänsä toiminnassa ei ole mitään ihmeellistä. Mutta se, että tällainen munaus on mennyt laajassa skaalassa läpi, ilman Googlen laadunvalvonnasta vastaavien insinöörien havaintoa, on erikoista.
Sekään ei ole täysin varmaa, onko Googlella enää tallessa käyttäjien kuvista alkuperäisiä, virheettömiä kopioita, joista kuvat voisi pakata uudestaan - tällä kertaa virheettömästi.
Useimmissa tapauksissa kyse on ollut noin vuosien 2012 ja 2014 välillä Google Kuviin lisätyistä kuvista. Joillain käyttäjistä ilmeisesti Google tarjoili alkuperäistä, pakkaamatonta kuvaa, kun käyttäjä halusi muokata kuvaa Google Kuvien mobiilisovelluksessa. Muokkausnäkymässä kuva olikin ehjä ja sen tallettaminen "pelasti" pilalle menneen kuvan.
Ongelmalliseksi tilanteen tekee sekin, että Google lakkautti muutama vuosi sitten mahdollisuuden synkronoida Google Kuvien sisältöä myös omalle tietokoneelle. Nykyisin ainoa tapa saada kaikki palveluun lisätyt kuvat itselleen on tilata oman tilin kautta kaikki Googlen tietämät tiedot ja valita toimitettavista tiedoista ainoastaan kuvat.

Lue myös nämä
Tägit
Google Google Kuvat
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.