Autovakuutukset täysin uusiksi: Teslan oma vakuutus antaa hurjat alennukset hyville kuskeille, seuraa ajamista

Petteri Pyyny
20. huhtikuuta, 2022 21:01

Tesla tunnetusti kerää valtavan määrän dataa kaikista maailman teillä suhaavista Teslan sähköautoista. Yhtiö käyttää kerättyä dataa kehittääkseen autojensa itsestäänohjautuvuutta askel askeleelta kohti täysin autonomista, kuskitonta autoa. Mutta nyt yhtiö on keksinyt myös lyhyen tähtäimen käyttötarkoituksen autoista saadulle datalle.
Tesla on avannut kahdeksassa Yhdysvaltain osavaltiossa täysin oman autovakuutuksia tarjoavan vakuutusyhtiönsä. Luonnollisesti vakuutusyhtiön asiakkaaksi pääsee ainoastaan Teslalla ajavat asiakkaat, sillä vakuutuksen yksi ehdoista on auton keräämän ajoneuvodatan luovuttaminen vakuutusta varten.
Mutta edut ovatkin sitten merkittävät: Teslan vakuutus maksaa useiden Twitter-lähteiden mukaan vain murto-osan siitä, mitä perinteisillä vakuutusyhtiöillä. Mikäli olet siis maltillinen kuski.
Teslan vakuutus on - luonnollisesti - omalla sovelluksella varustettu ja sen kautta voi seurata jatkuvasti päivittyvää omaa riskitasoansa. Riskitason noustessa vakuutuksen hinta nousee automaattisesti ja luonnollisesti riskikäyttäytymisen laskiessa laskevat myös vakuutusmaksut.

Damn!!! I had no clue this was a rolling insurance rate based on your driving! This is absolutely brilliant! They've gamified safe driving! 🤯 https://t.co/JxIQ3ooYiz pic.twitter.com/XtRcgJr3JB

-- Sean Mitchell (@seanmmitchell) April 20, 2022


Vakuutuksen hintaan vaikuttavia, reaaliajassa seurattavia muuttujia ovat mm. äkkinäiset jarrutukset, tilanteet joissa Teslan autopilotin pitää tarttua ohjaimiin, liian lähellä edellä ajavaa säännöllisesti ajaminen sekä äkkinäiset käännökset. Sijaintitietoja tai -historiaa vakuutusyhtiölle ei kuitenkaan välitetä.
Vakuutus laskutetaan kuukausittain ja kuluvan kuukauden riskitaso määrää seuraavan kuukauden vakuutusmaksujen tason. Tesla aikoo laajentaa vakuutustaan pala kerrallaan kaikki Yhdysvaltain osavaltiot kattavaksi. Jos malli vaikuttaa toimivan, yhtiö tuo sen tarjolle myös muualle maailmaan - mikäli kohdemaiden lainsäädäntö sallii ajokäyttäytymiseen pohjautuvan vakuutusmaksun.
Suomessa pakollisen liikennevakuutuksen hinta määräytyy tyypillisesti tilastotietojen pohjalta: automerkit ja -mallit, joilla on historiallisesti suurempi riskialttius maksavat vakuutuksesta enemmän. Myös kotipaikkakunnalla ja vakuutuksenottajan iällä on merkittävä vaikutus vakuutusmaksuihin Suomessakin. Vakuutusmatematiikka on käytännössä yksi tilastotieteen laji, jossa vakuutusyhtiö arvioi erilaisten muuttujien pohjalta riskikerrointa sille, että vahinko tapahtuu - ja hinnoittelee riskin vakuutukseen. Teslan tapauksessa tilanne on sama, mutta riskitaso on reaaliaikaisesti laskettu ja kuljettajakohtainen.

Lue myös nämä
Tägit
vakuutus sähköauto Tesla
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.