Likaista sotaa: Ukrainan presidentistä tehtiin vakuuttava deepfake-video - alkusoittoa deepfake-propagandalle?

Petteri Pyyny
18. maaliskuuta, 2022 18:23

Olemme päätyneet teknologian kehityksessä siihen pisteeseen, että omiin silmiin ja korviin ei enää voi luottaa, vaan kaikki pitäisi tarkistaa luotettavista uutislähteistä.
Videoiden uskottavuutta tuhoaa vauhdilla laajasti käsittelemämme deepfake-tekniikka, joka mahdollistaa tekoälyn avulla uskottavien huijausvideoiden teon.
Nyt deepfake-videot on valjastettu osaksi meneillään olevan Venäjän hyökkäyssodan propagandaa. Videolla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaikuttaa kertovan katsojille miten Ukrainan sotilaiden pitäisi laskea aseensa ja antautua Venäjän joukoille.

A deepfake of Ukrainian President Volodymyr Zelensky calling on his soldiers to lay down their weapons was reportedly uploaded to a hacked Ukrainian news website today, per @Shayan86 pic.twitter.com/tXLrYECGY4

-- Mikael Thalen (@MikaelThalen) March 16, 2022


Videon paljastaa väärennetyksi pienet yksityiskohdat kasvojen liikkeissä sekä presidentin väärä aksentti. Kuten kuvasimme deepfake-artikkelissamme taannoin, videon ääni yleensä luodaan näyttelijän toimesta, mutta videolla olevat kasvot vaihdetaan deepfake-tekniikalla toisiin.
Tutkijoiden mukaan video ei ollut laadultaan parasta, mitä tekniikalla voidaan saada aikaiseksi, mutta se osoittaa kuitenkin selkeästi riskin, jonka tekoälyn tuottamissa videoissa on. Tekaistuilla videoilla voidaan vaikuttaa kansalaisten mielipiteisiin, etenkin tilanteissa, joissa vahvistettua tietoa ei välttämättä ole saatavilla.

Lue myös nämä
Tägit
Ukraina deepfake
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.