Janne Yli-Korhonen
10. joulukuuta, 2021 15:03
Tietoturvayhtiön Check Point Software Technologiesin tutkimustoiminnasta vastaava Check Point Research (CPR) on julkaissut marraskuun haittaohjelmakatsauksensa.
Tutkijoiden mukaan maailman listan kärjessä pysyy edelleen modulaarinen bottiverkko ja pankkitroijalainen Trickbot. Sitä esiintyy viidessä prosentissa maailman yritysverkoista. Suomen yleisin haitake on puolestaan edelleen kiristysohjelma Netwalker (Mailto), jota esiintyi noin seitsemässä prosentissa maan yritysverkoista.
Enemmän huolenaiheita aiheuttaa kuitenkin Emotetin paluu listalle. Emotet on nyt maailman ja Suomen seitsemänneksi yleisin haittaohjelma. Emotetia levitetään parhaillaan Trickbotin avulla.
Merkittävä Emotet-bottiverkko hajotettiin viranomaisten toimesta tämän vuoden alussa, mutta se ei paljoa hidastanut menoa, sillä pahamaineinen bottiverkko aktivoitui jälleen marraskuussa. Emotetin paluu tulee ottaa vakavasti, sillä Check Point Researchin mukaan se on vahva merkki kiristyshyökkäysten kasvusta vuoden 2022 aikana.
Paluuta pidetään Check Point Researchin toimesta "äärimmäisen huolestuttavana".
"Emotet on yksi kyberhistorian menestyneimmistä bottiverkoista, ja se on vastuussa viime vuosina nähdystä kohdennettujen kiristyshyökkäysten räjähdysmäisestä kasvusta. Bottiverkon paluu on äärimmäisen huolestuttavaa, sillä se voi johtaa tällaisten hyökkäysten lisääntymiseen entisestään. Trickbotin infrastruktuurin käyttö lyhentää aikaa, joka Emotetilta kuluu riittävän merkittävän jalansijan rakentamiseen verkoissa ympäri maailmaa", sanoo Check Point Softwaren tietoturvatutkijoiden ryhmää johtava Maya Horowitz.
"Koska Emotet leviää haitallisia liitteitä sisältävien tietojenkalasteluviestien kautta, käyttäjien koulutus tunnistamaan nämä uhat on yksi organisaatioiden tärkeimmistä torjuntakeinoista. Adobe-ohjelmistot, ja mitkä tahansa sovellukset, tulee ladata vain luotetuista tahoista", muistuttaa Check Pointin Suomen ja Baltian maajohtaja Sampo Vehkaoja.
Maailmalla eniten haittaa aiheuttavat Tricbotin lisäksi AgentTesla sekä Formbook. Koko top 10 -listan näet Check Pointin blogikirjoituksesta.