Opas: Näin asennat Windows 11 heti - vaikka prosessori tai TPM eivät olisi tuettuja

Petteri Pyyny
8. lokakuuta, 2021 17:56

Windows 11 julkaistiin 5.10.2021. Jakelu on kuitenkin porrastettu ja vain osa käyttäjistä saa käyttöjärjestelmän syksyn 2021 aikana. Lisäksi Windows 11 on paljon rajoituksia sen osalta, millaiseen tietokoneeseen sen voi asentaa.
Oppaassamme neuvomme, miten voit asentaa Windows 11 turvallisesti tietokoneeseesi, vaikka se ei olisi vielä tarjolla Windows Updaten kautta. Opas toimii myös tietokoneille, joiden suoritin ei ole virallisesti tuettujen suoritinten joukossa. Asennus toimii myös, vaikka tietokoneen TPM-turvasiru ei olisi päällä tai olisi liian vanha.
Kannattaa aivan ensimmäisenä tarkistaa Windows 10 asetuksista, olisiko Windows 11 saatavilla Windows Updaten kautta. Mikäli se on siellä ladattavissa, kannattaa se asentaa sitä kautta. Mutta alla oleva opas toimii kaikille muille.

1. Kokeillaan Microsoftin asennusapurilla


Aivan ensimmäisenä siirry Microsoftin virallisille Windows 11 -sivuille, jotka löytyvät täältä.


Sivuilta kannattaa nyt kokeilla käyttää ensimmäisenä Windows 11 asennusaputoiminto -kohtaa, josta voi ladata koneelleen yhteensopivuuden tarkistavan testiohjelman. Napauta sivuilla ylimpänä näkyvää Lataa nyt -painiketta ja suorita ladattu ohjelma latauksen jälkeen.


Nyt, todennäköisesti asennusohjelma kehottaa lataamaan ja asentamaan Tietokoneen kuntokartoitus -ohjelman. Noudata ohjeita.


Nyt on kaksi vaihtoehtoa: jos tarkistus sanoo, että tietokoneesi on täysin yhteensopiva Windows 11 kanssa, voit edetä ja asentaa Windows 11 samantien. Mutta jos taas tietokoneesi ei joiltain osin ole yhteensopiva (kuten esimerkkikuvassamme, jossa sekä suoritin että TPM ovat väärät), jatketaan eteenpäin.

2. Ohitetaan TPM- ja suoritinvaatimukset


Tässä vaiheessa pitää Windowsin rekisteriä muokata, jotta Windows 11 voidaan asentaa tietokoneelle, jonka suoritin ei ole tuettujen joukossa. Samalla muutos ohittaa myös TPM-turvasirun tarkistuksen.


Napauta Windowsin käynnistä-valikkoa ja ala kirjoittamaan näppäimistöllä regedit ja paina rivivaihtoa.
Nyt, etsi esiin aukeavasta näkymästä kohta Tietokone > HKEY_LOCAL_MACHINE > SYSTEM > Setup > MoSetup. Napauta kohta MoSetup vasemman puoleisesta puurakenteesta aktiiviseksi.


Nyt, napauta oikeaa hiiren nappia oikeanpuoleisessa näkymässä ja valitse esiin aukeavasta ponnahdusvalikosta kohta DWORD-arvo (32-bittinen).


Anna uudelle arvolle nimeksi täsmälleen tämä: AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU


Nyt, tuplaklikkaa juuri luomaasi rekisterikenttää ja anna sille arvoksi 1 ja paina Ok.


Nyt rekisterin pitäisi näyttää kutakuinkin ylläolevalta. Nyt, sulje rekisterieditori ikkunan oikeasta ylänurkasta.

3. Ladataan ISO-tiedosto


Mikäli homma ei onnistunut suorilta, eli tietokoneesi ei ollutkaan yhteensopiva suorittimen tai TPM-turvasirun osalta, palaa takaisin aiemmin avatulle Microsoftin sivulle.


Rullaa sivua alaspäin kohtaan Windows 11 -näköistiedoston (ISO-tiedoston) lataaminen. Valitse alasvetovalikosta Windows 11 ja paina Lataa -painiketta.
Nyt, Windows 11 täysi asennustiedosto latautuu tietokoneellesi. Tiedostolla on kokoa noin 4 gigatavua, versiosta riippuen, joten latauksessa saattaa kestää tovi jos toinenkin.

4. Käynnistetään Windows 11 asennus ISO-tiedostosta


Latauksen valmistuttua, etsi ladattu tiedosto Windows 10 resurssienhallinnalla.


Nyt, tuplaklikkaa tiedostoa ja sen sisällön pitäisi aueta näkyviin. Tuplaklikkaa esiin aukeavasta tiedostolistasta setup.exe -tiedostoa ja asennusohjelma käynnistyy.

5. Asennetaan Windows 11


Itse Windows 11 asennus on suoraviivainen tapahtuma, jossa alun jälkeen ei juurikaan kysellä hölmöjä, vaan asennus etenee kuin juna.


Tässä kohtaa on tärkeä hetki. Jos tietokoneesi ei ole täysin yhteensopiva Windows 11 vaatimusten kanssa, asian voi kuitata tässä näkymässä. Painamalla Hyväksy -painiketta kerrot asennusohjelmalle, että haluat asentaa Windows 11 siitä huolimatta, että tietokoneesi ei vastaa aivan sitä, mitä Microsoft siltä haluaisi.
Hyväksyttyäsi kohdan, voit edetä asennuksessa painamalla Päivitä -painiketta.


Viimeinen hetki. Tässä vaiheessa asennus alkaa, kun klikkaat nappia Asenna. Mitkään tiedot tietokoneellasi eivät katoa tai hajoa asennuksen yhteydessä.


Asennuksessa kestää tietokoneesta ja tallennusmediasta riippuen jotain puolen tunnin ja usean tunnin väliltä. Mutta asennusohjelma ei vaadi tässä vaiheessa enää käyttäjän läsnäoloa, mutta huolehdi, että läppäri on laturissa, kun jätät päivityksen raksuttamaan.

6. Valmista!


Ja siinäpä se. Windows 11 on nyt asennettu tietokoneellesi.
EDIT 11.10.2021: Lisätty ohje, miten Windowsin rekisteriä pitää muokata.

Lue myös nämä
Tägit
Windows 11 opas
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.