Käyttäjät raivoissaan: Tuleva Chromen muutos rampauttaa mainosestot

Petteri Pyyny
29. syyskuuta, 2021 16:29

Google ja mainosestosovelluksia kehittävät tahot ovat juuttuneet sanasotaan tulossa olevasta Googlen Chrome-selaimen uudistuksesta. Kehittäjät väittävät, että muutos tekee helppokäyttöisten mainosesto-ohjelmien kehittämisen Chromelle mahdottomaksi.
Taustalla on teknologinen muutos: Chromen lisäosien tärkein tuettu ohjelmointirajapinta on ollut tähän saakka Manifest v2-rajapinta. Kyseistä rajapintaa käyttävät käytännössä kaikki mainosten estoon tarkoitetut selaimen lisäosat - ja luonnollisesti myös valtava määrä muitakin selaimen lisäosia.
Google on kuitenkin päättänyt lakkauttaa Manifest v2 -rajapinnan tuen ja siirtyy Chromen osalta uudempaan Manifest v3 -rajapintaan tammikuussa 2023. Jo vuotta aiemmin, tammikuussa 2022, on tulossa muutos: Chromen viralliseen laajennuskauppaan otetaan tuon päivämärään jälkeen mukaan ainoastaan Manifest v3 -yhteensopivia lisäosia. Vanhat lisäosat kuitenkin toimivat tuonkin jälkeen, aina vuoden 2023 tammikuuhun saakka.
Jo vuonna 2019 valtavan suositun mainosesto-ohjelman uBlock Originin kehittäjä kertoi, että uusi rajapinta tekee uBlock Originin toiminnasta mahdotonta. Myös useat muut kehittäjät ovat kertoneet samaa huolta.
Googlen mukaan kyse on yksityisyyden turvaamisesta: sen mukaan Manifest v2 sisältää elementtejä (jotka eivät liity lainkaan mainosesto-ohjelmiin), jotka tekevät siitä yksinkertaisesti turvattoman ja yksityisyydensuojan kannalta hankalan. Manifest v3 korjaa nuo ongelmat, mutta vaikeuttaa siinä sivussa samalla kehittäjien mielestä myös heidän sovellustensa toimintaa.
Sinänsä Google on hyvällä asialla: lisäosien rajapinnat ovat olleet yksi alue selainten kehityksessä, jossa yhteisesti sovitut standardit ovat pitkälti puuttuneet kokonaan. Nyt Manifest v3 -rajapinnan myötä samaa rajapintaa siirtyvät käyttämään kaikki suuret selainvalmistajat: Googlen Chrome, Applen Safari, Mozillan Firefox sekä Microsoftin Edge. Samalla myös rajapinnan kehitystyö siirtyy Googlen käsistä riippumattomalle, webin kehityksestä vastaavan W3C:n alaiselle komitealle.
Riidassa on kyse yhdestä tietystä ohjelmointikutsusta nykyisessä rajapinnassa, joka poistuu uuden version myötä. Selainvalmistajista pienimmät: Brave, Opera ja Vivaldi ovat kertoneet tukevansa vanhaa rajapintaa jatkossakin. Asiasta uutisoi The Register.

Lue myös nämä
Tägit
Google Chrome mainosten esto uBlock Origin selaimet
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.