25 vuotta sitten ensimmäinen ripattu MP3 julkaistiin nettiin, yksi aikakausi alkoi

Petteri Pyyny
11. elokuuta, 2021 13:41

Tällä viikolla tulee kuluneeksi tasan 25 vuotta siitä, kun ensimmäinen scene-ryhmän julkaisema laittomasti kopioitu musiikkikappale julkaistiin MP3-muodossa. Kyseenalaisen kunnian sai itselleen Metallican Until It Sleeps.
Vuoden 1996 elokuun 10. päivä scene-ryhmä, joka kutsui itseään nimellä Compress Da Audio julkaisi Metallican, jo vuoden 1996 toukokuussa julkaiseman kappaleen MP3-muodossa. Tuolloin MP3-tekniikka oli ottamassa ensimmäisiä haparoivia askeleitaan kuluttajien keskuudessa ja työkalut olivat kaikkea muuta kuin käyttäjäystävällisiä.
Vuoden 1996 syksyllä ainoa Windowsilla toimiva MP3-soitin oli Winplay3, joka ei tukenut mitään hienouksia, kuten soittolistoja tai kappaleiden kelausta. Myös kappaleiden kopioimiseksi CD-levyiltä MP3-muotoon piti nähdä valtava määrä työtä: yhden kappaleen pakkaaminen MP3-muotoon kesti tuolloin nopealta koti-PC:ltä noin tunnin ja työkaluna piti käyttää komentorivipohjaista l3enc-pakkausohjelmaa.


Compress Da Audio -ryhmän .nfo -julkaisu MP3-kappaleistaan


Talvella 1996-1997 asiat alkoivat muuttua nopeasti ja MP3-tekniikka jyräsi itsensä myös laajempaan käyttöön. Isoin ja merkittävin askel nähtiin keväällä 1997, kun WinAMP-soitin julkaistiin, joka teki kappaleiden kuuntelusta merkittävästi helpompaa - ja tehokkaampaa. Tuolloin MP3-tiedostojen toistaminen tietokoneella vei hurjan määrän tietokoneen tehoista. Myös pakkausohjelmat kehittyivät tuona talvena hurjasti käyttäjäystävällisempään suuntaan.
Lopullisen iskun valtavirtaan MP3-tekniikka teki kuitenkin vasta kesällä 1998, kun Napster julkaistiin. Vaikka Napster ei sinänsä ollut itse MP3-tekniikkaan mitenkään liittyvä tuote, se räjäytti laittomien musiikkikappaleiden jakelun koko kansan huviksi ympäri maailmaa.
Tuohon aikaan liittyy myös AfterDawn. MP3-tekniikan kehittyessä meille syntyi ajatus sivustosta, joka seuraisi MP3-tekniikan kehitystä. Päätimme rakentaa sivuston, josta voisi ladata kaikki tärkeimmät MP3:iin liittyvät ohjelmat, josta löytyisi oppaita MP3-pakkaukseen ja jossa uutisoisimme mm. sitä, miten laitevalmistajat alkoivat tuomaan markkinoille kannettavia MP3-soittimia. Sivustomme näki päivänvalon kesäkuussa 1999.

Lue myös nämä
Tägit
MP3 historia skene
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.