Intel ja emolevyvalmistajat ilmiriidassa uuden liittimen vuoksi

Petteri Pyyny
2. elokuuta, 2021 14:57

Intel on julkistamassa syksyllä uudet suorittimensa. Niihin liittyen yhtiö on koettanut taivutella emolevyvalmistajia hylkäämään neljännesvuosisadan ikäisen ATX-virtaliittimen ja ottamaan käyttöön uuden, virtapihimmän virtaliittimen.
Intelin tuleva Alder Lake-suoritinperhe tukee uutta ATX12VO -virtaliitintä, joka eroaa nykyisin käytössä olevasta ATX-virtaliittimestä mm. pinnimääränsä ja virransyötön muodossa.
Emolevy- ja virtalähdevalmistajat eivät ole Intelin suunnitelmista ilmeisesti järin innoissaan: koko teollisuus on käytännössä rakennettu tukemaan vuonna 1995 julkistettua ATX-standardia, joten niinkin oleellisen osan kuin virransyötön muuttaminen aiheuttaisi luonnollisesti emolevyjen uusiksi suunnittelun. Lisäksi valmistajat pelkäävät yhteensopivuusongelmia - ja tietysti myös komponenttien kannalta turhaa työtä, jos Intelin alustalle pitää käyttää eri virtaliittimiä kuin kilpialevan AMD:n alustalle.
ATX-standardin asemaa on yritetty keikuttaa Intelin toimesta toki aiemminkin: yhtiö julkaisi vuonna 2004 ATX: korvaajaksi uumoillun BTW-standardin, mutta kuoppasi haaveensa jo vuonna 2006.
Intelin ja emolevyvalmistajien kiistasta uutisoi SweClockers (ruotsiksi).

Lue myös nämä
Tägit
ATX12VO ATX emolevy Intel
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.