Legendaarinen Metal Gear julkaistiin Amigalle!

Petteri Pyyny
15. kesäkuuta, 2021 9:04

Vuonna 1987 julkaistiin yksi pelimaailman tunnetuimmista peleistä, Metal Gear. Legendaksi nousseen pelisuunnittelijan Hideo Kojiman luomasta pelistä syntyikin pelisarja, joka on jaksanut tuottaa jatko-osia jo vuosikymmenten ajan - uusimpana vuonna 2018 julkaistu Metal Gear Survive.
Toimintaseikkailupelien genressä Metal Gear -sarja onkin jo ikonisessa asemassa oleva tapaus, yli 30 vuotta julkaisunsa jälkeenkin. Alkuperäinen Metal Gear julkaistiin Suomessa lähes tuntemattomalle MSX2 -alustalle, mutta pelin suosio oli kotimaassaan Japanissa heti julkaisun jälkeen niin huikea, että pelistä tehtiin nopeaan tahtiin käännöksiä myös muille tuon ajan suosituimmille pelikoneille, kuten Commodore 64:lle. Käännösten laatu tosin vaihteli valtavasti: MSX2 oli teknisesti niin paljon edellä mm. Commodore 64:sta ja Sinclair Spectrumia, että käännöksistä karsittiin rankalla kädellä.
Mutta yksi merkittävä käännös jäi tuolloin tekemättä: 1980-luvun lopun kiistatta parhaan pelitietokoneen, Commodore Amigan käännös. Kyseistä käännöstä ehdittiin jopa mainostaa alan lehdissä 1980-luvun lopulla, mutta sellaista ei koskaan julkaistu. Peli onkin Amiga-piireissä eräänlainen urbaani legenda - peli, joka saattoi olla olemassa, mutta tuskin kuitenkaan.
Nyt asiaan on tullut korjaus.
Nyt Amigan nykyistä kuolemanjälkeistä elämää ylläpitävästä demoskenestä on löytynyt ohjelmoija, joka on vihdoin toteuttanut projektin - ja kunnialla. Alkuperäinen MSX2-alustan Metal Gear on purettu osiin muiden toimesta jo aiemmin, joten tuon alkuperäisen koodin pohjalta Hoffman -nimimerkillä toimiva Amiga-koodaaja on tehnyt täydellisen Amiga-käännöksen alkuperäisestä MSX2-versiosta.
Alla hieman pelikuvaa Amiga-käännöksestä:


Käännös toimii sellaisenaan kaikilla Amiga-malleilla, kunhan niistä löytyy vähintään megatavun verran muistia (eli mm. alkuperäiseen Commodore Amiga 500 -koneeseen pitää asentaa puolen megatavun lisämuisti).
Pelin voi ladata suoraan Hoffmanin kotisivujen kautta.

Lue myös nämä
Tägit
peli Hideo Kojima Metal Gear Commodore Amiga
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.