Tutkimus: Sähköauton ostajista 80% ostaa sähköauton jatkossakin; loput vaihtoivat takaisin bensaan, hyvästä syystä

Petteri Pyyny
6. toukokuuta, 2021 17:47

Kaliforniassa on kuljettu samalla tiellä kuin Norjassa eli autojen sähköistyminen on siellä ollut trendi jo pidemmän aikaa kuin muualla maailmassa. Siksipä Kaliforniasta löytyy myös jo kuluttajia, jotka ovat ehtineet omistaa jo toisenkin auton ensimmäisen sähköautonsa hankkimisen jälkeen. Nyt tutkittiin sitä, pysyivätkö sähköautoon vaihtaneet sähköautojen parissa seuraavankin auton myötä.
Tarkalleen ottaen tutkimuksessa tutkittiin sellaisia kuluttajia, jotka olivat ostaneet täyssähköauton vuosien 2012 ja 2018 välillä ja olivat sen jälkeen vaihtaneet vielä uudempaan autoon.
Neljä viidestä sähköauton 2012 - 2018 välillä hankkineista oli vaihtanut sittemmin sähköautonsa uudempaan sähköautoon. Mielenkiintoisin ryhmä ovat kuitenkin he, jotka vaihtoivat sähköautosta takaisin polttomoottoriautoon, eli 20 prosenttia tutkimukseen osallistuneista.
Sähköautosta takaisin polttomoottoriautoon vaihtamisen ylivoimaisesti tärkein syy oli selvä: 70% sähköautot hylänneistä ei ollut hankkinut kotiinsa (tai sellaista ei ollut saatavilla) oikeaa sähköauton latausasemaa, vaan latasi autoa perinteisestä ulkopistorasiasta. Vaikka julkisia latauspisteitä olisikin ollut saatavilla, oli hidas kotilataus ylivoimaisesti tärkein syy auton vaihdolle.
Valtaosa tutkimukseen osallistuneista kuluttajista latasi autoaan nimenomaan kotona. Tarkalleen ottaen kaksi kolmesta kaikista tutkimukseen osallistuneista oli ladannut autoaan vain ja ainoastaan kotona, ei koskaan julkisilla latausasemilla. Tutkimus löytyy Naturen sivuilta (maksumuuri).

Lue myös nämä
Tägit
sähköauto
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.