Yhdysvallat: Google on monopoli, joka käyttää asemaansa väärin

Petteri Pyyny
9. lokakuuta, 2020 17:20

Hakukonejätti Google saattaa olla sellaisessa pulassa, josta se ei välttämättä aivan naarmuitta selviä.
Yhdysvaltain kongressin kartellien vastainen komitea on julkaissut muhkean 449-sivuisen tutkimuksen internet-jättien tavasta käyttää määräävää markkina-asemaansa väärin.
Itse asiassa raportin Google-osuus alkaa sanoilla "Googlella on monopoli..."
Raportissa Googlen katsotaan olevan määräävässä markkina-asemassa Yhdysvalloissa sekä hakukoneiden että hakutulosmainonnan osalta. Määräävässä markkkina-asemassa olevat toimijat joutuvat noudattamaan eri tavalla säädöksiä kuin muut toimijat, kuten hiljattain avasimme asiaa Facebookin tilannetta analysoidessamme.
Komitean raportti on karua luettavaa. Siinä huomioidaan Googlen lisäksi myös Facebook, Amazon ja Apple, joiden kaikkien väitetään käyttävän vähintäänkin monopolistisia toimia.
Googlen katsotaan käyttäneen valta-asemaansa monin tavoin väärin, mm:


Lisäksi Googlea ja muita teknologia-alan jättiläisiä syytetään siitä, että ne ovat sementoineet asemansa ostamalla uudet kilpailijat pois markkinoilta.
Komitea ehdottaa useita toimenpiteitä, joilla Googlen valta-asemaa olisi mahdollista muuttaa:


Lisäksi komitea ehdottaa, että lainsäädäntöä uudistetaan kartelli- ja monopolilainsäädännön osalta. Aiheesta uutisoi mm. Search Engine Journal -sivusto.
Komitean työ ei ole vielä määräys, laki tai oikeuden päätös, mutta sillä odotetaan olevan vaikutusta lainsäädäntöön sekä mahdollisiin oikeustoimiin sekä Googlea että muita teknologiajättejä vastaan. Teknologiajätit, kuten Google ja Facebook ovat myös EU:n kilpailuviranomaisten hampaissa, jossa pohditaan täsmälleen samoja asioita kuin valtameren toisellakin puolen.

Lue myös nämä
Tägit
Yhdysvaltain Kongressi oikeusjuttu monopolit Google
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.