Trump aikoo nostaa iPhonien hintaa – Ilmoitti uusista tulleista

Manu Pitkänen
2. elokuuta, 2019 5:45

Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasuhteet ovat olleet reilun vuoden ajan melkoisessa käymistilassa. Kauppasodaksi äitynyt tilanne on näyttänyt pari kertaa jo helpottavan, mutta nyt Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump uhkaa Kiinaa uusilla tulleilla.
Trumpin uhkaus koskettaa Kiinasta tuotavia hyödykkeitä, joiden arvo vuositasolla on noin 300 miljardia dollaria. Näille tuontitavaroille Trump ehdottaa 10 prosentin tullimaksua, joka astuisi voimaan syyskuun 1. päivään mennessä. Aiemmin Trump uhkaili asettaa samoille tavaroille tullit, mutta silloin puheena oli 25 prosentin suuruinen maksu. Trump on siis ottanut askeleen taaksepäin.
Tullikorotuksen taustalla on Trumpin mukaan se, ettei Kiina ole hankkinut Yhdysvalloista lupaamiaan maataloustuotteita. Lisäksi hän perustelee tulleja sillä, että Kiina alkoi kolme kuukautta sitten haroa vastaan, vaikka kauppaneuvottelut olivat maalisuoralla.
Mikäli tullimaksut tulevat voimaan syyskuun alussa, nostavat ne esimerkiksi Kiinasta tuotavien älypuhelimien, tietokoneiden ja pelikonsoleiden hintaa. Koska Kiinassa valmistetaan suuri osa kulutuselektroniikasta, nousevat hinnat Yhdysvalloissa laajalla rintamalla. Vaihtoehtoisesti tuotantoa voidaan siirtää Kiinan ulkopuolelle, jolloin hinnankorotuksille ei ole välttämättä tarvetta.

...during the talks the U.S. will start, on September 1st, putting a small additional Tariff of 10% on the remaining 300 Billion Dollars of goods and products coming from China into our Country. This does not include the 250 Billion Dollars already Tariffed at 25%...

-- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 1, 2019

Lue myös nämä
Tägit
Kiina Yhdysvallat Donald Trump
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.