Drone-lennättämiseen tarvitaan kohta ajokortti – Tentti tulossa ensi vuonna

Manu Pitkänen
2. heinäkuuta, 2019 10:08

Ensi vuoden kesästä alkaen miehittämättömien koptereiden eli niin sanottujen droonien lennättämisestä ilman kurssitusta tulee laitonta, kertoo Yle Uutiset. Tähän asti droneilla lentämistä on säädöstelty lähinnä lentokorkeuden kautta.
Drone-lentelyn uudet säädökset tulevat voimaan 1. heinäkuuta 2020. Tuon jälkeen lentäjän tulee suorittaa verkkokurssi sekä tentti. Pakollisen koulutuksen kautta pyritään siihen, että ilmassa lentäisi koptereita ammattimaisissa käsissä, jolloin muu ilmaliikenne voisi operoida turvallisemmin. Kurssin ja tentin hinnoista ei olla vielä päätetty.
Koptereiden käyttö niin videokuvaamisessa, valokuvaamisessa kuin muussa ammattikäytössä on lisääntynyt hyvin voimakkaasti. Harrastajamäärätkin ovat jo suuria, Traficomin mukaan harrastajia voi olla jopa yli 100 000.
Kurssituksen lisäksi drone-toimijoiden tulee rekisteröityä, mikä helpottaa esimerkiksi Traficomin ja drone-lennättäjien välistä viestintää. Lisäksi droonien maksimilentokorkeus lasketaan EU-tasolla 150 metristä 120 metriin.

Lue myös nämä
Tägit
lennokki drone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.