Manu Pitkänen
4. syyskuuta, 2018 7:26
Tekijänoikeusjärjestöjen ja musiikkialan etujärjestöjen narratiivi on muuttunut nopeasti muutamassa vuodessa. Aiemmin musiikkiteollisuuden suurena uhkana pidettiin P2P-sivustoja, jotka mahdollistivat tiedostojen jakamisen ja lataamisen käyttäjien kesken. Nyt maali on kuitenkin siirtynyt, sillä suurin uhka näyttäisi tulevan nyt YouTubesta.
YouTube itsessään ei ole uhka, koska Google pitää melko hyvin huolta siitä, että sivustolla näkyvä musiikkisisältö on siellä luvallisesti tarjolla. Sen sijaan tekijänoikeusjärjestöjä huolettaa erilaiset YouTube-ripperit, joiden avulla voidaan helposti ladata YouTubessa olevien videoiden ääniraita MP3-muodossa omalle koneelle.
Tekijänoikeusjärjestöt ovat parin vuoden aikana ottanut ripperisivustot hampaisiinsa, koska niiden käyttäjiä ei voida laittaa vastuuseen lataamisesta. Suomessa erittäin suosittu LataaYouTube.com-sivusto joutui lopettamaan toimintansa viime vuoden lopulla.
British Phonographic Industryn toiminnan johtaja Geoff Taylorin mukaan musiikkiteollisuuden tulisi iskea rippereitä vastaan koordinoidusti, jotta niitä vastaan tehdyllä työllä saataisiin tehokkaasti tuloksia aikaan. Laajamittaisella oikeudellisella iskulla voitaisiin kannustaa sivuston käyttäjiä siirtymään laillisiin palveluihin, kuten Spotifyhin tai Apple Musiciin.
Taylor penää myös mainostajien vastuuta. Eettisesti toimivat mainostajat eivät esitä mainoksiaan ripper-sivustoilla. The Independetin mukaan Google tutkii parhaillaan tekniikoita, joiden avulla voitaisiin estää kolmansia osapuolia lataamasta YouTubesta sisältöä.