Manu Pitkänen
27. tammikuuta, 2018 10:48
Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä selvitti viime vuoden kesä-joulukuun aikana verkkopiratismista epäillyille lähetettäviin kirjeisiin liittyviä käytäntöjä. Työryhmä luovutti selvityksiin liittyvän muistion ministeri Sampo Terholle.
Kansalaisten perusoikeuksia digitaalisissa ympäristöissä puolustava Effi ry jätti vuorostaan eriävän mielipiteen tekijänoikeuskirjetyöryhmän mietintöön. Työryhmän enemmistö katsoo, ettei lain muuttamisen arvioinnille ole nyt ajankohtaista tarvetta, vaikka asianajotoimistot ovat pyytäneet markkinaoikeudelta päätöstä 200 000 IP-osoitteen omistajan yhteystietojen luovuttamiseksi.
Ilmiö on kasvanut massiiviseksi ja siihen liittyvästä "kiristyskirjetehtailusta" on tullut todellista bisnestä. Markkinaoikeuden päätöksen mukaisesti luovutettuihin osoitteisiin lähetetään kirjeitä, joissa vaaditaan satojen tai tuhansien eurojen korvauksia verkossa luvattomasti tapahtuneesta tiedostojaosta. Monet saattavat nähdä helpoimmaksi maksaa ehdotettu korvaussumma, jotta asian käsittely jää siihen.
Kiristyskirjebisneksen pohjalla on tekijänoikeuslain 60 a §, joka Effin mielestä pitäisi kumota.
Effi huomauttaa mielipiteessään myös, että työryhmä keskittyi vain kirjevalvontaprosessiin, eikä kirjevalvonnan laajempaa yhteiskunnallista merkitystä ole arvioitu.