Microsoft herättää kuolleen hankkeen henkiin: Windowsista tulossa ARM-versio

Manu Pitkänen
8. joulukuuta, 2016 9:30

Muutama vuosi sitten Microsoft yritti tuoda täysiverisen Windows 8:n ARM-pohjaisten tietokoneiden ja tablettien saataville, mutta projekti kuivui kasaan hyvin nopeasti. Nyt Microsoft yrittää samaa temppua uudelleen, mutta uusista lähtökohdista käsin.
Windowsin ja ARM-pohjaisten laitteiden välinen yhteys on pysynyt hengissä mobiili-Windowsin ja IoT-laitteille tarkoitetun ohjelmistoversion ansiosta, vaikka desktop-laitteille tarkoitettua ARM-versiota ei olekaan julkaistu Windows RT:n jälkeen. WinHEC-tapahtumassa Microsoft kuitenkin paljasti, että ensi vuonna työpöytäkäyttöliittymä tekee paluun ARM-ympäristöön.
Windows RT:n suurin ongelma oli sovellusten puute. Sovelluskehittäjät eivät voineet yksinkertaisesti vain julkaista vanhoja Intelin suorittimille suunniteltuja ohjelmia Windows RT:lle, vaan ohjelmia olisi pitänyt muokata ARM-arkkitehtuurille sopivaksi. Windows RT -laitteita myytiin niin vähän, ettei ohjelmistokehittäjien ollut mitään järkeä julkaista sovelluksiaan uudelle ohjelmistoalustalle.
x86-ohjelmien suorittaminen Windows 10:n ARM-versiossa mahdolliseksi emuloinnin avulla, joten lähtökohdat Snapdragon-pohjaisten Windows-tablettien yleistymiselle ovat paljon paremmat kuin Windows RT:n aikaan. Emuloinnin ansiosta esimerkiksi täysimittaista Photoshopia voidaan käyttää ARM-laitteilla.

Lue myös nämä
Tägit
Windows Microsoft Qualcomm Windows 10 Qualcomm Snapdragon 820 Qualcomm Snapdragon 835
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.