Netflix otti käyttöön YouTubesta tutun pakkauksen

Manu Pitkänen
5. joulukuuta, 2016 10:43

Syksyllä Netflix vertaili HEVC- ja VP9-pakkausteknologioiden suorituskykyä (x265 vs. libvpx) pakkaustehossa. Testiaineisto koostui yli 5000 videoklipistä, jotka oli otettu yli 500 ohjelmasta tai elokuvasta.
HEVC-pakkaukseen perustuva avoin x265-koodekki osoittautui Googlen tukemaa VP9:ää jopa 20 prosenttia tehokkaammaksi, kun koodekkeja vertailtiin VMAF-metriikan perusteella. Voisi siis kuvitella, että Netflix päätyisi käyttämään videoissaan HEVC-pakkausta. Kenties HEVC:n lisensointiepäselvyydet ovat siinä määrin suuret, että offline-katseluun tarkoitetut videolataukset on päätetty enkoodata Androidilla VP9:llä.
VP9:n ansiosta videot saadaan pakattua pienempään tilaan kuin nykyisin laajemmin käytössä olevalla H.264:llä. Tehokkaamman pakkauksen ansiosta video kuluttaa vähemmän tallennustilaa laitteen muistista ja videoiden lataaminen tapahtuu nopeammin.
Netflix ei voi kuitenkaan käyttää VP9:ää kaikissa elokuvalatauksissa, sillä Applen iOS-laitteet eivät tue VP9:ää. Videopalvelu on tästä syystä joutunut enkoodaamaan ladattavat elokuvat ja TV-sarjat iOS-käyttäjiä varten myös H.264/AVC High -koodekilla, joka pakkaa videot tehokkaammin kuin striimauksessa käytetty H.264/AVC Main.
Google on pyrkinyt edistämään VP9:n käyttöönottoa hyödyntämällä koodekkia esimerkiksi YouTubessa.

Lue myös nämä
Tägit
h.264 Netflix VP9 HEVC
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.