Paratiisissa ongelmia: Tämän hetken kuumin start up kärsii sisäisistä riidoista

Manu Pitkänen
25. lokakuuta, 2016 9:22

Yksi kuumimmista nousevista tähdistä start up -kentällä on kiistatta AR-laseja kehittävä Magic Leap, joka on parissa vuodessa saanut hankittua pääomia noin 1,39 miljardia dollaria. Magic Leap kehittää vasta ensimmäistä tuotettaan, joten se ei harjoita vielä mitään varsinaista liiketoimintaa.
Pääomasijoitusten hankkiminen on tuntunut olevan Magic Leapille erittäin helppoa, minkä takia sen päivittäisestä toiminnastakin on piirtynyt varsin huoleton kuva. Business Insiderin raportin mukaan todellisuus Magic Leapin sisällä näyttää kuitenkin toisenlaiselta. Yhtiön sisäistä koheesiota repii rikki johdon erimielisyydet sekä yhtiön epätavallinen sijoittuminen Floridaan.
Magic Leapin ylimpään johtoon kuuluneet Adrian Kaehler ja Gary Bradski haastoivat yhtiön oikeuteen työsuhteen laittoman purkamisen takia. Kaksikko oli myös saanut kannustimena Magic Leapin osakkeita, jotka yhtiö otti kuitenkin Kaehlerin ja Bradskin mukaan luvattomasti takaisin irtisanomisen myötä. Kaehlerin ja Bradskin arveltiin olevan perustamassa omaa kilpailevaa yhtiötä, minkä takia Magic Leapi päätti lopettaa heidän työsuhteensa. Kanteeseen Magic Leap vastasi omalla oikeushaasteella, jossa se väittää Kaehlerin ja Bradskin yrittäneen varastaa yhtiön kehittämää teknologiaa sekä työntekijöitä.
Oikeuteen jätetty todistusaineisto antaa kuvan hyvin riitaisesta johdosta. Magic Leapin perustaja ja toimitusjohtaja Rony Abovitz on halunnut pitää yhtiön päätoimipaikan kotiseudullaan Floridassa. Florida ei ole kuitenkaan erityisen tunnettu korkean teknologian osaamisesta, vaan suurin osa alan yrityksistä on sijoittunut Kaliforniaan. Osaavan työvoiman rekrytoiminen onkin osoittautunut haastavaksi, vaikka Magic Leap onkin perustanut ohjelmistokehitykseen erikoistuneen sivukonttorin Piilaaksoon. Bradski ja Kaehler johtivat toimintaa juuri Piilaakson konttoria.
Laitteistokehityksen keskittyminen Floridaan ja ohjelmistokehityksen ulkoistaminen Piilaaksoon, on johtanut yhtiön sisällä yksiköiden väliseen vastakkainasetteluun ja sitä kautta tyytymättömyyden lisääntymiseen erityisesti Kalifornian päässä. Työntekijät ovat kertoneet kyllästyneensä vähättelyyn ja monet ovat siksi päättäneet irtisanoutua. Tyytymättömyyttä on lisännyt sekin, että ohjelmistokehittäjille ei ole pystytty tarjoamaan tarpeeksi prototyyppilaitteita, joiden avulla he voisivat testata ohjelmistoaan käytännössä. Abovitzin on sanottu keskittyneen liiaksi Floridan yksikön toimintaan, minkä takia Piilaakson yksikön kehitykseen ei ole panostettu vaaditulla tavalla.

Lue myös nämä
Tägit
virtuaalitodellisuus virtuaalilasit laajennettu todellisuus Magic Leap
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.